Header fallback 1

Cluster Human Machine Interfaces AR/VR

Oost-Nederlandse bedrijven werken samen aan het verbeteren van de interactie tussen mens en machine. 

De mens centraal in Smart Industry

Oost NL werkt op gebied van Augmented Reality en Virtual Reality samen met de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Uit marktonderzoek van de BOM blijkt dat 63% van de bedrijven die VR toepast, dit doet voor trainings- en simulatiedoeleinden. Een reden voor bedrijven om VR níet toe te passen, is onbekendheid met de mogelijkheden..

AR bril

Raymond Wentink, directeur van SINGA uit het Achterhoekse Varsseveld, maakte de omslag van engineeringbureau naar “industrial gamechanger”. Een voorbeeld van een door SINGA ontwikkelde innovatie is een Augmented Reality bril voor machineoperators. Dankzij deze AR-bril zien operators de juiste informatie op het juiste moment bij het uitvoeren van machinehandelingen.Ze kunnen met deze industriële smartglass zelfs virtueel door de machine heen kijken, zodat bewerkingen die zonder AR-bril niet zichtbaar zijn, toch in één keer goed uitgevoerd worden.

Crossovers

Onder begeleiding van Oost NL sloot Wentink zich in 2015 aan bij het cluster Human Machine Interfaces in Smart Industry (HMI), samen met 10 andere maakbedrijven, waaronder Gazelle, Auping en Aeronamic. Robin Burghard van productieverbeteraar IJssel Technologie is mede-initiator van het cluster en zegt hierover: “Augmented Reality past goed bij ons bedrijfsprincipe organiseer het daar waar het gebeurt”. Oost NL zorgde voor crossovers met onder meer creatieve bedrijven en kennisinstellingen, zoals het Donders Instituut en Hogeschool Windesheim. De aanvoerders van het cluster zijn de bedrijven IJssel Technologie, SINGA, SafanDarley, HOWDEN compressoren, Cinoptics en DG Press.

Versnellen innovaties

Doel van het cluster is het versnellen van innovatie. Door het delen van kennis en door samenwerking rond het thema Human Machine Interfaces. De 4e industriële revolutie gaat over verregaande flexibilisering, robotisering en automatisering. Veel bedrijven delen de visie: ‘24 uur per dag volautomatisch en foutvrije produceren, op basis van klantvragen’. Maar dat roept ook veel vragen op over de gevolgen voor de werkgelegenheid. Zet je als bedrijf de technologie centraal of de mens? Door meer flexibiliteit in de productie, in combinatie met kortere omsteltijden én de wens voor foutvrije productie, lopen bedrijven aan tegen de beperkte informatieverwerkende capaciteit van de mens. Het HMI-cluster richt zich daarom op de ontwikkeling van technologische oplossingen voor het verbeteren van de interactie tussen mens en machine.

4 innovatiegebieden

De bedrijven die binnen het HMI-cluster samenwerken, definieerden 4 innovatiegebieden: Operator Omgevingen, Remote Maintenance, Productie Logistiek en Engineering Productontwikkeling. Zij werken binnen dit cluster nauw met elkaar samen aan ontwikkeling van nieuwe producten. Het cluster ‘Human Machine Interfaces’ presenteerde zich tijdens het Smart Industry Jaarevent op 4 februari 2016 in Apeldoorn. Oost NL helpt de bedrijven verder met het leggen van verbindingen en het vinden van samenwerkingspartners, waaronder bedrijven uit de maakindustrie, de sector HTSM sector en de creatieve industrie.