Oost NL

High Tech Systems

Oost-Nederland heeft een goed ontwikkeld ecosysteem in High Tech Systems, met sterke banden naar Eindhoven. In Oost-Nederland werken innovatieve OEM’ers, flexibele hightech mkb-bedrijven en vooraanstaande kennisinstellingen nauw samen. Er is een goede koppeling met High Tech Materials bedrijven.

Sterke positie Oost-Nederland

High Tech Systems Oost-Nederland is sterk op de volgende gebieden:

  • Nanotechnologie
  • Mechatronica / Robotica
  • Sensing, Monitoring and Imaging (incl. radartechnologie)
  • Photonics
  • Smart Materials en Industrial Printing
  • ICT en High Tech Machinebouw

Cruciale competenties zijn systeemintegratie, supply chain management en miniaturisatie.
De eindmarkten in de High Tech Systems sector zijn divers. Qua kennis scoort het cluster hoog, met een hoog investeringsniveau voor R&D en innovatie en een hoge kennisdynamiek.

Binnen het High Tech-domein ligt de focus op ‘materials & manufacturing’ en ‘high tech systems'. Deze terreinen zijn voor Oost-Nederland in kaart gebracht middels ‘industrial maps’.

De uitwerking van de huidige situatie, de trends en de nationale en regionale elementen binnen het High Tech Systems veld in Oost-Nederland is beschreven voor een zestal High Tech-domeinen. Een pdf van dit document is te downloaden via onderstaande link.

Internet of Things

Bij high-tech toepassingen en -systemen die met elkaar communiceren in netwerken spreekt men van het ‘Internet of Things’ (IoT). Belangrijke ingrediënten zijn intelligente sensor technologie, draadloze connectiviteit en data-verwerking en -analyse (‘big data’). Bedrijven zetten het IoT in bij het automatiseren van productielijnen en het besturen van hun hele waardeketen (denk aan tracking & tracing met RFID-sensortechnologie). Binnen Oost-Nederland ligt het zwaartepunt voor dit thema in Twente. De universiteit en Kennispark zijn al vele jaren sterk in onderzoek en bedrijvigheid op het gebied van microsysteem- en nanotechnologie voor bijvoorbeeld (slimme) sensoren.

Een nieuw voorbeeld van IoT-toepassingen zijn drones voor uiteenlopende domeinen. Een concreet drone-initiatief, van Drone4Agro, kunnen we focussen op de cross-over tussen High Tech en Agro-Food. We betrokken Machinefabriek Boessenkool uit Almelo erbij om in samenwerking met onder meer de universiteiten in Twente en Wageningen een drone te ontwikkelen voor landbouwtoepassingen. We hebben met succes een EFRO-subsidie ingediend. Verder dragen we bij aan de ontwikkeling van business cases door verschillende (buitenlandse) partijen en van een test-, ontwikkel- en opleidingscentrum voor drones. Wij leggen contacten met onder meer vliegveld Twente en Twente Safety Security/Veiligheidsregio. Het bedrijf Solutions Underground uit Den Haag ondersteunen we bij de ontwikkeling in Twente van een mobiel anti-dronesysteem dat drones detecteert én neutraliseert.