Header fallback 1

AI-innovaties in de spotlight: Startups pitchen oplossingen bij Founder Drinks

De ontwikkelingen op het gebied van AI gaan razendsnel. De technologie wordt gezien als dé oplossing voor diverse maatschappelijke uitdagingen. Jonge ondernemers spelen hier handig op in. Op woensdag 27 maart organiseerde Oost NL samen met AI-Hub Oost-Nederland en het Venture Capital fonds CapitalT een meet-up voor startups met een AI-propositie in Apeldoorn. Zeven startups presenteerden hun businessplan, op zoek naar feedback, samenwerking en mogelijke investeerders.

AI Hun Oost-Nederland pitches

De pitches waren uiteenlopend: van oplossingen om docenten en leerlingen te ondersteunen tot een wearable die sportblessures kan voorkomen. En van data-ondersteuning voor groene investeringen tot AI-oplossingen voor effectief leiderschap op de werkvloer om burn-outs te voorkomen. Het opschalen van een plan naar een onderneming vereist vaak externe financiële steun, maar welke financieringsvorm past het best bij welke fase?

Passende financiering

De juiste financiering is sterk afhankelijk van de fase waarin een bedrijf zich bevindt en van de visie van het bedrijf, bleek tijdens de paneldiscussie met Eva de Mol (CapitalT), Joost Tervelde (AntwoordPlus) en Saskia Leenstra (Oost NL). Wie een technologische voorsprong heeft, kan voor zijn eigen financiën zorgen door bijvoorbeeld eigen inkomsten te genereren naast kosten drukken (bootstrappen), terwijl een bevlogen business angel kan helpen met zowel financiële middelen als advies. In een prille fase kan Vroegefasefinanciering uitkomst bieden om een Proof-of-Concept aan te tonen, terwijl Venture Capital fondsen zoals CapitalT of Oost NL later in het proces van waarde kunnen zijn.

Happy founder planet

Wat de juiste financieringsvorm ook moge zijn, geld is niet de enige uitdaging. Een te sterke focus op technologie kan leiden tot tunnelvisie: 'Happy Founder Planet', zoals Tervelde het noemt. Door in gesprek te gaan met (potentiële) klanten en omringd te zijn door mensen die kritisch durven te zijn, vergroot je de kans op succes.

Pitchen als volgende stap

Als volgende stap in hun ontwikkeling pitchen ondernemers zoals Huawei Wang van de Enschedese startup wearM.AI. Zij werken aan een slimme wearable met camera die real-time feedback kan geven om sportblessures te voorkomen. " Door gebruik te maken van computer vision, grote datasets en krachtige AI, willen we een gebruiksvriendelijke oplossing maken die mensen ondersteunt om beter te sporten, zonder bang te hoeven zijn om geblesseerd te raken. Voor ons is een bijeenkomst als deze een belangrijke kans om in contact te komen met gelijkgestemde ondernemers, andere waardevolle netwerkpartners en mogelijke financiers in de toekomst," aldus Wang.

Een andere startup, AERO, richt zich op dronetechnologie. Veiligheidsdiensten maken momenteel veelvuldig gebruik van drones van Chinese makelij, waarbij de veiligheid van de data niet gegarandeerd is. Alexander Nieuwland wil met zijn pas gestarte bedrijf waterstofdrones ontwikkelen die met behulp van AI autonoom lange afstanden kunnen afleggen. Nieuwland: “AI komt van pas bij het omgaan met weersomstandigheden of het herkennen van situaties. We tackelen twee problemen: de beperkte afstand die elektrische drones kunnen afleggen, en het in Europa houden van gevoelige data. Voor ons was het een eerste keer om op deze manier te pitchen, dat is een waardevolle oefening – we hopen ons netwerk uit te breiden en te leren van anderen.”

AI-Hub Oost-Nederland

Het evenement was een initiatief van AI-hub Oost-Nederland, waarin ondernemers, kennisinstellingen en overheden in de regio samenwerken aan AI-toepassingen voor een duurzamer en gezonder leven. AI-hub Oost-Nederland is partner van de NL AIC, betrokken bij AiNed en onderdeel van een nationaal netwerk van zeven regionale AI Hubs.