Header fallback 1

Luna Glasses vergroot leefwereld van mensen met nachtblindheid

Financiering voor ontwikkeling van prototype naar product

Mensen met nachtblindheid zien niets tot nauwelijks iets in het donker, terwijl ze dat bij voldoende licht wel kunnen. De startup Angstone uit Arnhem ontwikkelt een speciale bril die het voor die mensen wél mogelijk maakt te zien in het donker. Met een financiering vanuit het ION+2-fonds kan Angstone hun bril genaamd ‘Luna Glasses’ verder ontwikkelen. Oost NL is fondsmanager van ION+2.

Team Luna Glasses.JPG

Het team van Angstone, ontwikkelaar van de Luna Glasses.

In Nederland wonen ongeveer 300.000 mensen met een visuele beperking, hiervan geeft 70% aan dat onafhankelijke mobiliteit een grote uitdaging is. De Luna Glasses kan mensen met nachtblindheid juist deze mobiliteit bieden. Mobiliteit betekent meer toegang tot werkgelegenheid, meer sociaal verkeer en de verbetering van kwaliteit van leven in het algemeen.

De Luna Glasses ziet er uit als een normale bril, maar gewoon is de bril beslist niet, legt CEO Karst Hoogsteen uit: “De bril heeft een ingebouwde camera, computer en projector. De beelden van de camera worden binnen een fractie van een seconde bewerkt met een nachtzicht-algoritme, waarna ze geprojecteerd worden in de brillenglazen. Hierdoor ontstaat er een Augmented Reality waarmee mensen met nachtblindheid weer kunnen zien in het donker.”

Robin Tjassens, investment manager Tech bij Oost NL: "Bij de ontwikkeling van de Luna Glasses is uitgebreid onderzoek gedaan naar de behoeftes van de doelgroep: een onopvallende bril die mensen helpt om obstakels in het donker te vermijden. Met de Luna Glasses hebben Karst en zijn team een innovatieve oplossing gevonden die de leefwereld van mensen met een visuele beperking vergroot. Juist dat soort technologische vondsten met grote maatschappelijke impact willen we bij Oost NL een stukje verder brengen.”

Financiering voor volgende fase

Angstone gebruikt de financiering om hun product een stap verder te brengen. Hoogsteen “Op dit moment ligt er een werkend prototype, maar we moeten naar een verkoopklare bril. Om die stap te zetten is financiering nodig. Oost NL is echt met de netenkam door onze propositie gegaan en hebben het ons zeker niet makkelijk gemaakt. Met veel gesprekken over de technologie, de markt en de business case hebben we alle aspecten van de propositie verkend.”

Die moeite bleek niet voor niets: “We hadden uiteindelijk zelfs de luxe om te kiezen tussen investeerders waarna we in gezamenlijkheid een sterk consortium samen hebben gesteld. Via het Business Angel Netwerk van Oost NL kwamen we in contact met mensen die naast een stukje financiering ook de rol van mentor of coach op willen pakken. Voor een jong team als dat van ons is dat cruciaal, de kennis en ervaring die ze mee brengen haal je niet uit een boekje,” vertelt Hoogsteen.

Luna Glasses

Het effect van de bril van Luna Glasses.

Naast Oost NL investeren ook het Bartiméus Fonds, Rising Star Venture Partners en Neosera in de onderneming. Oost NL investeert in Angstone vanuit ION+2. De middelen van het ION+2-fonds komen uit het REACT-EU-programma. Met REACT-EU stelt de Europese Unie geld beschikbaar voor een groen, digitaal en veerkrachtig herstel van de regionale economie.

Samenwerking met expertiseorganisaties

Luna Glasses heeft in ZIGN Innovations een ervaren partner in ontwikkeling en productie van medical devices. Angstone werkt daarnaast samen met belangenorganisatie de Oogvereniging en expertiseorganisatie Bartiméus, en weet zo goed wat er speelt bij de eindgebruiker. De bril moet in eerste instantie in Nederland worden verkocht, maar de ambitie is om wereldwijd mensen met nachtblindheid toegang te bieden tot de Luna Glasses. Het is de bedoeling dat de eerste Luna Glasses over ongeveer 2,5 jaar te gebruiken is.

React