Header fallback 1

Financiering voor automatische afvalsorteerbakken van PLAEX

PLAEX Technologies ontwikkelt de 'Garby', een slimme prullenbak die automatisch afval kan sorteren met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). PLAEX Technologies, een spin-off van de Universiteit Twente, kan met een Vroegefasefinanciering Overijssel (VFF Overijssel) hun technologie verder ontwikkelen. Oost NL beheert VFF Overijssel en werkt daarbij nauw samen met Novel-T.  PLAEX Technologies is een portfoliobedrijf en actief lid van de community van Dutch New Narrative Lab (DNNL). 

plaex-afvalbak

‘Je rommel weggooien en de afvalbak doet de rest’ - Dat is de belofte van PLAEX Technologies. Het bedrijf is in de kern een IT-bedrijf dat slimme technologieën voor afvalbeheer ontwikkelt. De start-up levert een substantiële bijdrage aan het verkleinen van de hoeveelheid niet-gerecycled afval. In Nederland produceren we bijna 490 kilo afval per persoon per jaar. Thuis scheiden we 60% van ons afval. Overig afval wordt als restafval verbrand of eindigt op een stortplaats. Op bedrijfslocaties ligt dit percentage 10 procent lager dan in de thuissituatie. In eerste instantie richt PLAEX zich daarom op de zakelijke en evenementenmarkt. 

Automatisch afval sorteren: meer recyclen, minder kosten

De Garby werkt anders dan andere afvalbakken stelt Tyrell Pantophlet, medeoprichter, Chief Executive & Technical Officer van PLAEX: “De Garby kan met een visueel intelligent systeem het type afval dat hij ontvangt herkennen, sorteren en in aparte containers bewaren. De AI-engine hebben we daarvoor zelf geprogrammeerd en getraind op basis van een grote database met afval.” Pantophlet studeerde Advanced Technology aan de Universiteit Twente, maar groeide op op Sint Maarten: “Daar zijn problemen met afval groot, het belandt op een stortplaats waar het wordt verbrand, met als gevolg een rookontwikkeling die het af en toe moeilijk maakt om te ademen. Ik ben daarom naar Nederland gekomen om te studeren en het verschil te maken in dit maatschappelijke en ecologische probleem.”

Dat doet Pantophlet dus met zijn partners bij PLAEX. Samen met de broers John en Victor Okoro startte hij het bedrijf in 2020 in Enschede. Inmiddels heeft PLAEX succesvolle pilots gedraaid bij onder meer de RAI en de stadions van FC Utrecht en FC Twente. Dergelijke evenementenlocaties zijn een geschikte plek voor de Garby: “Gedragsverandering is moeilijk aan te leren, ook als het gaat om afval scheiden. Mensen gooien hun afval nu eenmaal vaak in de verkeerde bak. "Onze technologie sorteert echter automatisch afval, maakt een einde aan menselijke fouten en zorgt dus voor schoner en goedkoper afvalbeheer”, zegt Victor Okoro medeoprichter en Chief Strategy Officer bij PLAEX.

Financiering voor verdere technologische verbetering

De financiering vanuit VFF Overijssel stelt PLAEX in staat om de Garby verder te ontwikkelen. “We willen de snelheid van het sorteren verhogen. En omdat we de afvalbak op evenementenlocaties willen inzetten is het van belang het ontwerp steviger te maken. Daarnaast verbeteren we de afvaldatabase en de bediening voor eindgebruikers. Dat zijn allemaal ontwikkelingen die tijd vergen en de lening van VFF Overijssel zorgt dat we die noodzakelijke tijd krijgen”, aldus Pantophlet.

Sipke van der Meulen, investment manager Energy & Circular bij Oost NL: “Voor bedrijven in de vroege fase is het moeilijk om te investeren in R&D. VFF Overijssel biedt daarbij uitkomst. We richten ons daarbij op ondernemers die bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. En dat doet PLAEX zeker: met een jong en gedreven team hebben ze een innovatief product ontwikkeld dat in potentie een wezenlijke bijdrage kan leveren aan het verminderen van afval en het vergroten van hergebruik van grondstoffen”

VFF Overijssel wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en de provincie Overijssel. De Overijsselse startup ondersteuningsprogramma’s Novel-T en Kennispoort Regio Zwolle vormen samen met Oost NL de loketten voor VFF Overijssel. In een eerder stadium kon Oost NL PLAEX helpen bij de aanvraag van een startupvisum.

Lichtend voorbeeld van de innovatieve positieve kracht van diversiteit en inclusie

Ruben Brave, founding partner van Dutch New Narrative Lab: “De ondernemersreis van Tyrell leest als een film uit de stal van Marvel Studios: Tyrell, die eerder een internationale Taekwondo-kampioen was op zeer jonge leeftijd, raakte gefrustreerd omdat niemand oprecht leek te willen pogen de afval-rampspoed op dit deel van Carabisch Nederland op te lossen. Op een bepaald moment realiseerde hij zich dat niemand intrinsiek dit wilde oplossen en besloot hij te stoppen met sporten en zich volledig te richten op zijn andere passie: tech-ondernemer zijn. Om zowel een duurzame oplossing te vinden voor afval als voldoende welvaart te creëren om het afvalprobleem op zijn geliefde eiland aan te pakken. Verhalen zoals die van hem geven een ongekend inzicht in de veerkracht van mensen om schijnbaar onoverkomelijke situaties te overwinnen. En zijn verhaal, zeker in deze moeilijke tijden, geeft hoop. Hoop dat innovatief ondernemerschap een kracht voor het goede kan zijn en een bevestiging van de onwrikbare overtuiging dat diversiteit brede welvaart brengt, voor iedereen."  DNNL zal verdere ondersteuning bieden aan PLAEX middels toepassing van wetenschappelijke kennis (valorisatie), corporate inkoop, internationalisering en financiële middelen. DNNL is een non-profitorganisatie die zich inzet voor innovatief ondernemerschap voor alle ondervertegenwoordigde groepen in het Nederlandse startup-ecosysteem.