Header fallback 1

Groeifonds-toekenningen bieden perspectief voor innovaties uit Oost-Nederland

Het kabinet trekt vanuit het Nationaal Groeifonds 4 miljard euro uit voor projecten die moeten zorgen voor duurzame en economische groei in Nederland. In veel van deze 18 projecten doen bedrijven, kennisinstellingen en publieke organisaties uit Oost-Nederland mee. Vandaag werd bekend welke aanvragen in de derde ronde van het Nationaal Groeifonds zijn toegekend. Bijna de helft van de vier miljard wordt onder voorwaarden toegekend: de indieners moeten nog extra stappen zetten voordat een definitief besluit wordt genomen.

76538_ezk-infographic_ngf_web.jpg

Samen met partners binnen en buiten de regio heeft Oost NL zich ingezet om de Groeifonds-aanvragen vorm te geven. Met de middelen kunnen bedrijven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties, regio’s, gemeenten en andere partners de komende jaren vol in zetten op een groene en digitale economie.

Nieuwe technologie

Het doel van het project Polaris is het realiseren van een nieuwe generatie technologie om ervoor te zorgen dat Nederland voorop blijft lopen in het maken van complexe micro-elektronische Radio-Frequency-systemen. Het project richt zich daarvoor op drie dragende economische productclusters: MRI-scanners, radartechnologie en telecommunicatie.

Moderne mobiele netwerken zijn een sterke motor de digitalisering van onze samenleving en groei van ons verdienvermogen over de hele breedte van de economie. Momenteel begint wereldwijd het werk aan de voorbereiding van 6G, de volgende generatie mobiele communicatie die in 2030 op de markt komt. Nederland kan zich vanuit de kennis rondom semicontechnologie voor antennes in mobiele netwerken, programmeerbare netwerken én toepassingen een sterke positie in 6G creëren. Future Network Services wil die positie veiligstellen.

Energietransitie

Het voorstel Material Independency and Circular Batteries is ingediend door het Battery Competence Cluster Nederland BCC-NL en richt zich op het organiseren en versterken van een nationale batterijwaardeketen. Doel is Nederland minder afhankelijk te maken van schaarse en kritieke materialen voor batterijen en de kansen in de batterijindustrie te benutten voor duurzame groei. Het programma focust op de ontwikkeling van duurzame en circulaire batterijen die belangrijk zijn in de mobiliteitssector en voor energieopslag van duurzaam opgewekte energie. Dat laatste moet zorgen voor stabilisatie van het elektriciteitsnetwerk. 

Kennisontwikkeling

Een consortium van koepels van universiteiten, hogescholen, TO2-instellingen, ROM Nederland en OCW wil de impact vergroten van kennis en kunde, die ontwikkeld wordt binnen de publieke onderzoeksinstellingen. Onder de noemer Deltaplan Valorisatie is het voorstel om de kennistransfer-organisatie binnen deze instellingen te versterken, door meer onderling samen te werken.

Innovatie Investeringsagenda

De toekenningen en reserveringen uit de derde ronde van het Nationaal Groeifonds omvatten een deel van de plannen waarin vanuit Oost-Nederland geïnvesteerd wordt. De provincies, regio’s en Oost NL investeren in innovaties op gebied van veilig en duurzaam voedsel, gezondheidszorg, digitalisering, schone energie en circulaire economie. De plannen van de provincies Overijssel en Gelderland en Oost NL zijn samengevat in de Innovatieagenda Oost-Nederland.

Nationaal Groeifonds

Met het Nationaal Groeifonds trekt het kabinet tussen 2021 en 2025 € 20 miljard uit voor projecten. Het gaat om gerichte investeringen voor structurele en duurzame economische groei, met een focus op Kennisontwikkeling en Onderzoek, ontwikkeling en innovatie. Het Nationaal Groeifonds is een initiatief van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Financiën. Zij beheren gezamenlijk het fonds namens het kabinet. Er is een onafhankelijke commissie ingesteld die de projecten beoordeelt en adviezen geeft. Het kabinet besluit of aan projecten geld wordt toegekend.