Header fallback 1

Financiering voor DeSpray voor verdere ontwikkeling spuitbusrecycling

Zusterbedrijf Boesenkool maakt duurzame recycling van spuitbussen mogelijk

DeSpray uit Almelo ontwikkelt, produceert en verkoopt machines voor de recycling van spuitbussen. Met een financiering van Innovatiefonds Overijssel, een fonds van de provincie Overijssel onder beheer van Oost NL, kan het bedrijf haar machines verder verbeteren en de productie en commercialisatie opschalen. DeSpray is een zusteronderneming van machinefabriek Boessenkool, een belangrijk maakindustriebedrijf in de regio.

DeSpray

Jaarlijks komen in Nederland circa 200 miljoen spuitbussen terecht in de afvalstroom. Wereldwijd komt dat zelfs neer op ongeveer 18 miljard spuitbussen. De bussen, waar deodorant, haarlak, verfspray of zonnebrandcrème in zit zijn moeilijk te recyclen.

​Spuitbussen zijn een milieuonvriendelijk en explosief product en traditionele recyclingmethoden, zoals versnipperen, perforeren, breken en verbranden, zorgen ervoor dat dit ten eerste een zeer gevaarlijke bezigheid is en dat deze broeikasgassen daarbij vrijkomen in de atmosfeer, vertelt Eelco Osse, CEO van het bedrijf: "Zelfs een lege verpakking heeft altijd nog circa 25% gassen en vloeistoffen in zich. Een deel van de bussen belandt op de afvalberg, een deel komt in versnipperaars terecht en slechts een heel klein deel wordt gerecycled." De machine die DeSpray ontwikkelt vangt de drie afvalstromen van spuitbussen op: staal of aluminium van de bussen kan worden hergebruikt. De vloeistoffen en gassen uit de spuitbussen kunnen beide als energiebron worden ingezet. "Zo voorkom je dat spuitbussen in de afvalberg gaan wegrotten, waardoor vloeistoffen de bodem in zakken en de gassen in de lucht vrijkomen." Een DeSpray-1500 machine zorgt voor een CO2 besparing van ongeveer 2000 ton CO2.

Tekst loopt door onder de video.

Grote vraag naar circulaire oplossing

De vraag naar DeSpray-machines is de laatste jaren in een stroomversnelling gekomen, met klanten in onder meer de VS, het VK en Spanje. Om innovatie en groei te financieren is additioneel kapitaal nodig. “De toegenomen vraag is goed nieuws, maar zorgt er ook voor dat we moeten blijven investeren”, legt Osse uit. Hij is dan ook blij met de meest recente financiering: “Om op het gebied van spuitbusrecycling technologisch voorop te blijven lopen is het van belang te blijven investeren in innovatie, waar de markt behoefte aan heeft. Dat vraagt om lef en durf. We zijn blij dat Oost NL dat vertrouwen in ons heeft. De financiering stelt ons in staat om te blijven ontwikkelen en innovaties sneller naar de markt te brengen.”

Investering met impact op mens en milieu

Rick Mintjes, investment manager Energy bij Oost NL is trots op de bijdrage van Oost NL aan het innovatieprogramma van Boessenkool en DeSpray in het bijzonder: “Machinefabriek Boessenkool is al jaren toonaangevend in de regio op het gebied van innovatie. De rode draad bij deze innovaties is de impact op mens en milieu. Voor onze regio zijn bedrijven als Boessenkool bovendien essentieel voor het aantrekken van talent en het creëren van werkgelegenheid.” Oost NL verstrekt de financiering vanuit Innovatiefonds Overijssel, een fonds van de provincie Overijssel onder beheer van Oost NL.

De financiering voor DeSpray volgt op een eerdere financiering in 2020. Sindsdien heeft het bedrijf zich sterk ontwikkeld. Eerder dit jaar won het bedrijf de juryprijs bij de Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20. DeSpray is een zusteronderneming van Boessenkool. Als onderdeel van de Boessenkool-groep kan DeSpray leunen op meer dan 100 jaar ervaring in engineering, machinale bewerking en machinebouw van wereldklasse