Header fallback 1

Burgerinitiatief zonnepark de Grift lost lening IEG af

Zonnepark levert stroom aan 1.500 huishoudens

Aan de Griftdijk, langs de A15, werken inwoners samen aan het energielandschap van de toekomst. Onder de windmolens van Windpark Nijmegen-Betuwe ligt Zonnepark de Grift, met ruim 11.000 zonnepanelen. Naast eigen middelen via burgerparticipatie kwam de financiering voor het zonnepark in 2021 rond door een samenwerking van Wiek-II, Triodos Bank en Innovatie en Energiefonds Gelderland (IEG). Nu lost Zonnepark de Grift de lening af.

Zonnepark De Grift.jpg

Het zonnepark is een initiatief van inwoners van Nijmegen verenigd in Energiecoöperatie WPN. Daarmee leveren zij een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van hun eigen omgeving. Ron Stevens, voorzitter Energiecoöperatie WPN: “Door mee te investeren zijn inwoners zelf eigenaar van het wind- en zonnepark. Het is positief om te zien hoezeer de energietransitie leeft in Nijmegen. Wij hebben Innovatie- en Energiefonds Gelderland benaderd om mee te investeren het zonnepark. Leden van de Energiecoöperatie en bewoners die nog geen lid waren konden ook bijdragen aan het Zonnepark door aandelen te kopen. We haalden bij onze bestaande en nieuwe leden meer financiering op dan we hadden durven hopen. Daarmee konden we sneller aflossen. Mooi voor ons én mooi voor IEG: zo kunnen zij nog meer mooie duurzame projecten op gang helpen.”

Koppeling met windpark

Zonnepark de Grift werd februari 2022 opgeleverd. Bijzonder bij dit project is dat Windpark Nijmegen-Betuwe en het nieuwe zonnepark gebruik maken van zogenaamde cablepooling (afgifte aan het net via dezelfde leiding). Beide energiebronnen maken daarbij gebruik van één netaansluiting. Tezamen leveren de molens en de zonnepanelen genoeg groene stroom voor 8.000 huishoudens.

Rick Mintjes, investment manager Energy bij Oost NL: “Dat burgers zelf het initiatief nemen is fantastisch om te zien. We zijn er trots op dat we dat het Zonnepark met een financiering hebben kunnen ondersteunen, het is mooi om te zien dat het Zonnepark snel is gerealiseerd en nu stroom levert aan het net. Minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en zo de uitstoot van CO2 verminderen is essentieel om de klimaatverandering tegen te gaan.”

Innovatie- en Energiefonds Gelderland

Het duurzame energiedeel van het Innovatie- en Energiefonds Gelderland (IEG) is bedoeld voor Nederlandse bedrijven die werken aan projecten (met bewezen technologieën) die rechtstreeks bijdragen aan de realisatie van een duurzame energievoorziening in Gelderland. Daarmee kan het fonds zowel investeren in de technologieën van morgen, als de toepassingen van vandaag. Met leningen en/of aandelenkapitaal. “Doordat initiatieven als Zonnepark De Grift versneld hun lening aflossen kunnen we opnieuw geld investeren in andere innovatieve ondernemers”, besluit Mintjes.

Het fonds kan tot 5 miljoen investeren in projecten en bedrijven. Daarbij is één van de voorwaarden  dat een private investeerder onder gelijke voorwaarden en condities met IEG mee investeert. Topfonds Gelderland (waar IEG onderdeel van is) is een fonds van de provincie Gelderland. Oost NL is fondsmanager. 

Meer weten over wat dit fonds voor jou kan betekenen? Ga dan naar Innovatie- en Energiefonds Gelderland.