Header fallback 1

BLOG: Expertise inhuren bij energieprojecten: de Groeiversneller helpt ondernemers en coöperaties

De energietransitie is niet iets van alleen akkoorden en afspraken. Ondernemers, boeren en burgers spelen een belangrijke rol bij het opwekken, opslaan en gebruik van duurzame energie. Maar al zijn de intenties nog zo goed, het is niet altijd gemakkelijk om energieproject van de grond te krijgen. Neem ‘wind op land’, dit is voor veel agrariërs en participerende burgers een project van lange adem met een aanzienlijke voorfinanciering. Met De Groeiversneller Energie kunnen Gelderse initiatiefnemers hun energieproject door middel van een voucher bijvoorbeeld laten doorrekenen door een expert.

1054239_94270587.jpg

Langdurige proces
De keuze om een windmolen te plaatsen gaat niet over een nacht ijs. Bovendien is het mijn ervaring dat veel agrarische ondernemers niet weten waar ze precies aan beginnen. Tipje van de sluier: het is een traject van zeven tot acht jaar. Niet alleen de financiering van de kostbare windturbines is hierbij een uitdaging, het vergt ook veel organisatie. Denk bijvoorbeeld aan het voldoen aan de voorwaarden om voor de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) in aanmerking te komen. Of het organiseren van de benodigde burgerparticipatie, de toetsing van gemeentes met wijzigende regelgeving en de afspraken met de netbeheerder.

Coöperaties

Naast deze ‘harde eisen’ is het voor veel agrarische ondernemers ook psychologisch vaak een lastige dobber. Vooral de beginfase is vaak erg vertrouwelijk, omdat men niet wil dat gemeenschappen die al jaren in harmonie samen leven worden gespleten door de plaatsing van windmolens. Steeds vaker werken boeren samen in coöperaties om energieprojecten van de grond te krijgen. Daarnaast zijn veel energieprojecten op landbouwgrond afhankelijk van de politieke (weer)zin van het lokale bestuur. Zeker met de aankomende gemeenteraadsverkiezingen kan een lopend project te maken krijgen met de negatieve gevolgen van een andere politieke kleur.

Expert-advies

Natuurlijk hoeft een agrarische ondernemer of een coöperatie van boeren niet alleen het wiel uit te vinden. Er zijn tal van experts en adviseurs die kunnen helpen bij de doorrekening van plannen, het succesvol aanvragen van een lening en het begeleiden van informatieavonden en burgerparticipatie. Ook als het project vast lijkt te lopen, kan een adviseur meekijken of er echt geen muziek meer in de plannen zit. Een goed voorbeeld hiervan is Windpark Beuningen, waar na een goede evaluatie en slim advies, het project naar een volgende ontwikkelfase is.

De Groeiversneller biedt Gelderse ondernemers en organisaties via een voucher hulp aan van zo’n een expert. Ook kijkt een business developer van Oost NL mee met de business case en is er actieve matchmaking met experts en andere bedrijven. Meer weten de mogelijkheden van de Groeiversneller of over hoe we andere energieprojecten hebben geholpen? Neem vooral contact op!