Header fallback 1

ReTimber en Perspectieffonds Gelderland bundelen krachten voor duurzame investeringen in natuur en biodiversiteit

ReTimber en Perspectieffonds Gelderland hebben via een intentieverklaring de ambitie uitgesproken om de komende jaren te investeren in ontwikkeling van natuur en biodiversiteit. ReTimber is een investeringsfonds dat lange termijn ecologisch, sociaal en financieel rendement wil creëren op basis van duurzaam beheerde biodiverse bossen. Perspectieffonds Gelderland, een fonds van de provincie Gelderland dat door Oost NL wordt beheerd, richt zich op investeringen die bijdragen aan de thema’s uit de omgevingsvisie van de provincie Gelderland, waaronder biodiversiteit.  

Veluwe

Gelderland heeft een rijke natuur, waaronder de Veluwe met haar bossen, heides, stuifzand en veel specifieke dier- en plantensoorten. Een groot Gelders Natuurnetwerk verbindt allerlei, voor de biodiversiteit belangrijke, gebieden binnen en buiten de provincie. Tegelijkertijd staat de variatie in planten- en diersoorten onder druk, ook in Gelderland. Er is meer inspanning nodig om dit tij te keren.   

Marktinvesteringen in biodiversiteit 

De markt voorziet op dit moment niet of nauwelijks in financiële instrumenten waarmee geïnvesteerd kan worden in behoud of uitbreiding van de natuur, en versterking van de biodiversiteit. Toch lijkt er heel langzaam een omschakeling plaats te vinden waarbij het belang van natuur en biodiversiteit ook economisch steeds meer waardering krijgt. Waar natuurbeheer en -behoud voorheen een taak was van publieke partijen lijkt er vanuit private partijen steeds meer interesse te ontstaan om hierin te investeren. 

Het initiatief ReTimber combineert verschillende verwaardingsmogelijkheden op natuur en biodiversiteit wat zich op lange termijn vertaalt naar een positief rendement. Bossen zijn onder andere in staat koolstof (CO2) op te slaan waardoor er CO2-credits te verhandelen zijn. En bossen produceren herbruikbare bouwmaterialen. Om haar doel te realiseren verwerft ReTimber grond en/of bestaande bossen en transformeert deze naar biodiverse en klimaat-robuuste duurzaam beheerde bossen. ReTimber beheert de bossen adaptief volgens de principes van het natuurvolgend bosbeheer.  

Intentieverklaring voor versnelling 

De Letter of Intent die ReTimber en Perspectieffonds Gelderland tekenden spreekt de intentie uit van Perspectieffonds Gelderland om te investeren in het fonds, wanneer ReTimber erin slaagt geschikte projecten en additionele investeerders te vinden. 

Bartel Huibregtsen, Partner van Cycas Capital Asset Management: “De intentieverklaring is voor ons een belangrijke stap om dichter bij de closing van ons fonds te komen. De markt is nu nog terughoudend met als regel: eerst zien, dan geloven. Wij willen aantonen dat we een meerwaarde hebben voor de natuur in Nederland. Door te investeren in bossen leveren we een bijdrage aan CO2-opslag, watermanagement, circulaire bouwmaterialen en biodiversiteit.”  

Daar waar de markt terughoudend is om het investeren in ontwikkelingen met een grote maatschappelijke impact probeert Perspectieffonds Gelderland het verschil te maken en verandering aan te jagen. Willem Paulus, Business Developer bij Oost NL zegt: “Samen met ReTimber willen we laten zien dat investeren in natuur en biodiversiteit rendeert. Zowel ecologisch als economisch. Dat de markt in natuur wil investeren kan een enorme versnelling teweegbrengen in de transitie naar een landschap dat meer ruimte geeft voor natuur en biodiversiteit, maar tegelijkertijd ook economisch rendement oplevert.”  

ReTimber wordt gemanaged door Cycas Capital Asset Management in samenwerking met de advies- en ingenieursorganisatie Arcadis als operationeel partner. Als onderdeel van de intentieverklaring gaan Arcadis en ReTimber een potentieel Gelders project uitwerken. Voorwaarde is dat de versterkte of gecreëerde natuur publiek toegankelijk is.