Header fallback 1

Partner aan het woord: Samen investeren in deep-techbedrijven met impact

Kunstmatige Intelligentie (AI) is een ‘sleuteltechnologie’ die dwars door alle sectoren heen een steeds grotere impact heeft. Dat biedt kansen, bijvoorbeeld om sneller ziektes te herkennen. Startups die met een AI-toepassing de markt willen betreden zijn vaak opzoek naar financiering. LUMO Labs - een impactinvesteerder uit Eindhoven - en Oost NL trekken daarbij samen op. Andy Lürling, Founding Partner bij LUMO Labs, en Saskia Leenstra, Teammanager Tech bij Oost NL,  vertellen wat ze daarbij tegenkomen.

Partner aan het woord LUMO.jpg

AI lijkt haast wel een hype, wat zien jullie in de markt? Komt de ene na de andere startup pitchen?

Andy: “Inderdaad krijgen we veel pitchdecks van AI-startups. De afgelopen maanden is zo’n 50% van alle binnenkomende pitchdecks een ‘AI-startup’. Daarbij moeten we wel opmerken dat niet al deze startups ook daadwerkelijk een AI-startup zijn, omdat ze alleen algoritmes gebruiken of bijvoorbeeld AI van derde partijen inzetten.”

Saskia: “We zien zeker de financieringsaanvragen van AI-startups toenemen, maar net zoals Andy aangeeft is het AI-component niet altijd even duidelijk.”

Wat voor AI-toepassingen zijn voor jullie interessant en wat valt daarbij op?

Saskia: “Een legio aan toepassingen is voor ons interessant, binnen de agri-food bijvoorbeeld bij het voorspellen van houdbaarheid van groente en fruit, zoals het Enschedese bedrijf OneThird doet. Of denk aan het digitaliseren van maakindustrie, zodat defecten eerder kunnen worden herkend. En ook in de gezondheidszorg (eerder herkennen van kanker op scans) of energieopslag (rekeninghoudend met allerlei externe factoren voor het voorspellen van optimale energieverbruik en opslag). Maar ook op wetenschappelijk niveau zijn er interessante ontwikkelingen gaande die we volgen, bijvoorbeeld neuromorphic AI vergt in potentie significant minder computing-tijd en is daarmee energiezuiniger.”

“We moeten er voor waken dat deze toepassingen ‘for good’ zijn en voldoen aan de Europese normen en waarden”

Andy: “Met de komst van ChatGPT van OpenAI merken we nu wel ook een hype van partijen die hiermee aan de slag zijn gegaan. We verwachten dat dit wel een zeer groot effect op de versnelling en diversiteit van AI-toepassingen gaat brengen. Echter moeten we er wel voor waken dat deze toepassingen ‘for good’ zijn en voldoen aan de Europese normen en waarden. Daarnaast is het essentieel dat er goede business modellen aan ten grondslag liggen en dat deze in de markt gevalideerd worden. We zien toch nog vaak dat dit in een vroeg stadium van deze startups mist.”

Wat betekent de samenwerking van Oost NL en LUMO Labs voor jullie?

Andy: “We hebben met LUMO de Coöperatieve (growth fund), met daaronder een seed én een pre-seed fund. We zijn vaak het eerste private investeringsfonds in een startup. Door samen op te trekken met Oost NL heeft de startup meer kapitaal. Daarnaast brengt Oost NL deels een ander netwerk mee naar de startups, dan dat wij als LUMO Labs hebben. Verder is Oost NL ook een zeer gewaardeerde investeerder in ons fonds en werken we samen aan het promoten van het startup ecosysteem, zoals bijvoorbeeld door het organiseren van het Draper Pitch Event en de Founders Lunch, de laatste samen met CapitalT.

Saskia: “LUMO is een van de weinige (pre-)seedfondsen die in deze vroege fase in startups investeert. Dit is vaak een risicovolle fase voor investeerders dus je vindt niet veel investeerders in deze fase. Dat terwijl er juist veel vraag is voor financiering vanuit startups. Naast het verstrekken van financiering heeft LUMO Labs ook een programma waarin ze hun startups begeleiden om zo de slagingskans van de startups te verhogen. Dus naast de financiële middelen zet LUMO Labs ook hun kennis, ervaring en hun grote netwerk in om de startups verder te helpen. Daarnaast investeert LUMO Labs in AI, en andere nieuwe technologieën in het Tech-domein. Het fonds beheert dan ook de TTT-regeling van de RvO omtrent AI. Bovendien streeft LUMO Labs, net als ons, naar impactvolle investeringen.”

“LUMO is een van de weinige (pre-)seedfondsen die in deze vroege fase in startups investeert”

Oost NL en LUMO Labs trekken dus samen op bij investeringen in startups, wat zijn dat voor bedrijven?

Andy: “We hebben tot nu toe twee investeringen samen opgepakt. De eerste investering loopt via ons TTT.AI pre-seedfonds: Aiosyn. Dit is een spin-off van de Computational Pathology Group van het Radboudumc in Nijmegen. Inmiddels hebben ze al een mooie vervolgronde gedaan en is het bedrijf  bezig met het bereiken van de volgende mijlpalen. Er is veel interesse in het product vanuit Nederland maar ook al vanuit de Verenigde Staten.”

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Aiosyn

“De tweede is Enliven uit Arnhem. Dit bedrijf heeft een VR-platform voor empathietraining ontwikkeld voor de bevordering van een veilige werkomgeving. Met trainingen tegen discriminatie, pesten op de werkvloer en grensoverschrijdend gedrag. Als je het mij persoonlijk vraagt, zou ik ervoor willen pleiten dat alle medewerkers van organisaties, en wellicht al scholieren dit soort empathietrainingen zouden moeten krijgen. Er is mijn inziens veel te weinig aandacht voor in onze maatschappij. Dit resulteert in veel ziekte en uitval wat in eerste instantie voor de betreffende personen niet leuk is, maar ook een enorme kostenpost voor de maatschappij met zich meebrengt. Ook hier geldt dat voorkomen beter (én goedkoper) is dan genezen.”

Waar letten jullie op als een ondernemer zich met een AI-propositie meldt?

Saskia: “We letten op verschillende aspecten: De schaalbaarheid en uniekheid van de AI, zoals de   complexheid database en het zelflerende karakter van de software. Maar ook in hoeverre de markt voor de uiteindelijke toepassing al getoetst en gevalideerd is. En we kijken naar de samenstelling van het team. Is daar bijvoorbeeld naast technologische kennis ook voldoende ondernemerschap aan boord. Daarnaast is de uiteindelijke maatschappelijke impact van de toepassing voor ons van groot belang. We willen samen met ondernemers technologische vernieuwing en innovatie in voeding, gezondheidszorg, energie, industrie en circulaire economie versnellen.”

Zou ChatGPT een goede investeerder zijn?

Saskia: “In de vroege fase dat wij investeren ben ik bang dat het moeilijk is om dat door ChatGPT te laten uitvoeren. Vaak is de technologie nog in ontwikkeling, zijn de markten nieuw en draait het ook om meer menselijke aspecten zoals team samenstelling en leiderschap. Daarnaast hangt het vaak van de dynamiek tijdens het onderzoeken van een investering af of de investeerders en de ondernemers een goede match zijn. Ook het onderhandelen met een ondernemer blijft nog wel even mensenwerk vermoed ik.”

"De belangrijkste factor om wel of niet te investeren zijn de de startup-founders zelf"

Andy: “Aangezien we in AI investeren volgen we natuurlijk de ontwikkelingen rondom ChatGPT. Ook zetten we ChatGPT in als test, naast bijvoorbeeld Google-searches. We voorzien dat ChatGPT binnen Venture Capital daadwerkelijk kan bijdragen aan een meer datagedreven analyse en due diligence van startups en het proces kunnen versnellen. Echter zoals Saskia aangeeft zal het voorlopig een ondersteunend proces zijn, aangezien één van de belangrijkste, zo niet de belangrijkste, factor om wel of niet te investeren de startup-founders zijn. Dat blijft voorlopig nog inderdaad mensenwerk.”

Matthijs Berkelaar, investment manager Tech, was te gast bij Studio Oost NL en vertelde daar meer over hoe Oost NL investeert in AI-oplossingen. Bekijk de aflevering hieronder.