Header fallback 1

Orthros Medical bestrijdt artrose met antilichamen van lama’s

Met een investering van Oost NL kan Orthros Medical uit Raalte verder met de ontwikkeling van geneesmiddelen gericht op artrose. Door in het gewricht innovatieve fragmenten van antilichamen af te leveren, kunnen de geneesmiddelkandidaten van Orthros Medical mogelijk effectief artrose bestrijden. Anders dan bij bestaande middelen is dat dan zonder bijwerkingen elders in het lichaam. Oost NL investeert vanuit het Participatiefonds Oost NL.

Orthros Medical.jpg

Ruim 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben artrose, de meest voorkomende reumatische aandoening in de gewrichten. Van deze mensen ervaart 85% dagelijks pijn en beperking. Artrose komt veel voor bij oudere mensen maar groeit uit tot een echte volksziekte, met in 2040 naar verwachting 2,3 miljoen patiënten.

Orthros Medical is een spin-off van de Universiteit van Twente (UT), in het bijzonder van de Developmental BioEngineering groep van Prof. Marcel Karperien, die nog steeds bij het bedrijf actief is. De onderneming is gevestigd in The Green East in Raalte en ontwikkelt een nieuwe generatie geneesmiddelen ter bestrijding van artrose. De huidige, op de markt beschikbare, medicatie bestrijdt voornamelijk kortstondig de pijn en ontsteking maar geeft bij langdurig gebruik bijwerkingen. Orthros Medical heeft een manier gevonden deze nadelen te vermijden door gebruik te maken van specifieke antilichaamfragmenten die terug te vinden zijn in lama’s. Orthros maakt deze antilichamen na met de hulp van gist. Door een gecontroleerde afgifte van het geneesmiddel in het gewricht, zijn er minder toedieningsmomenten nodig, volstaat een lagere dosering en treden er minder bijwerkingen op.

Geneesmiddelen voor artrose bij honden

De investering van Oost NL is een aanvulling op het lopende ontwikkelingstraject van het bedrijf. Waarbij Orthros Medical samen met het aan de Londense beursgenoteerde AnimalCare group plc (AIM: ANCR), werkt aan de ontwikkeling van geneesmiddelen tegen artrose bij honden. Eerder dit jaar ontving Orthros Medical een Innovatiekrediet van ruim 2 miljoen euro van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en een lening van ReumaNederland.

Robert Jan Lamers, CEO Orthros Medical: “De investering van Oost NL is enerzijds een erkenning voor  de razendsnelle ontwikkeling die we de afgelopen twee jaar hebben doorgemaakt, anderzijds betekent het dat we nu samen met Oost NL optrekken in de volgende financieringsronde om verdere groei van onze portfolio en ons bedrijf mogelijk te maken, zo dat we ook de volgende stappen richting de humane markt kunnen zetten.”  

Pieter Rhemrev, senior investment manager Health bij Oost NL: “Wij zijn verheugd een bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling van Orthros Medical. Artrose is voor veel mensen een belemmering in het dagelijks leven en met de vergrijzende bevolking zal dat alleen maar toenemen. Met onze investering kan Orthros Medical de humane toepassing van haar geneesmiddelkandidaten tegen artrose versnellen.”