Header fallback 1

Kok Lexmond gaat samenwerking aan met circulaire slibverwerker VSGM

VSGM, ontwikkelaar van een innovatieve methode voor de circulaire verwerking van slib uit riool- en waterzuivering, heeft een nieuwe partner. Kok Lexmond, actief in grond-, weg- en waterbouw en recycling, gaat intensief met VSGM samenwerken. Oost NL verstrekte de onderneming leningen vanuit Innovatie en Energiefonds Gelderland (IEG). Nu het bedrijf een nieuwe partner heeft, worden de leningen volledig afgelost.

VSGM

​Oost NL is sinds 2019 financier van VSGM. Mede daardoor heeft het bedrijf flinke stappen kunnen maken in de verdere ontwikkeling van haar zogeheten MID MIX-technologie, een kansrijk alternatief voor slibeindverwerking. Na verwerking van ontwaterd zuiveringsslib in de MID MIX-installatie resteert een fijn wit poeder, Neutral genaamd. Neutral is te gebruiken in een breed scala van toepassingen in de bouw en kan in bepaalde producten cement geheel of gedeeltelijk vervangen. Ook is het geschikt voor bodemstabilisatie bij de wegenbouw. "Zo maken we van slib een duurzaam product waar je iets aan hebt. Bovendien staat in heel Europa, vanwege de negatieve milieuimpact, het verbranden en storten van slibben behoorlijk onder druk” legt Mladen Filipan, oprichter van VSGM, uit.

Financiering voor introductie techniek

"Met de financiering vanuit het Innovatie- en Energiefonds Gelderland hebben we de techniek kunnen introduceren op de Nederlandse markt. De afgelopen jaren hebben we ons proces kunnen verbeteren en steeds meer klanten aan ons weten te binden. Oost NL is daarbij steeds een waardevolle en loyale partner geweest,” vertelt Filipan. Nu start een fase waar we verder uit gaan bouwen met Kok Lexmond en een verdere uitrol in Europa gaan realiseren. De eerste stap is het bouwen van een MID MIX installatie voor hen. “Dat is een nieuwe stap voor ons, onze techniek kan door de schaal van Kok Lexmond op nog veel meer plekken worden toegepast.” 

Sipke van der Meulen, investment manager Energy bij Oost NL: "VSGM heeft  een unieke en circulaire oplossing die ook leidt tot een CO2- en stikstofreductie. Oost NL investeert in ondernemers met innovatieve oplossingen voor grote maatschappelijke transities. Juist daar liggen economische kansen. Dat heeft VSGM de afgelopen periode bewezen. Door deze samenwerking met een grote partij zit onze rol als financier op.”

Innovatie- en Energiefonds Gelderland

Het duurzame energiedeel van het Innovatie- en Energiefonds Gelderland (IEG) is bedoeld voor Nederlandse bedrijven die werken aan projecten (met bewezen technologieën) die rechtstreeks bijdragen aan de realisatie van een duurzame energievoorziening in Gelderland. Daarmee kan het fonds zowel investeren in de technologieën van morgen, als de toepassingen van vandaag. Met leningen en/of aandelenkapitaal. “Doordat bedrijven als VSGM hun lening aflossen kunnen we opnieuw geld investeren in andere innovatieve ondernemers”, besluit Van der Meulen.

Het fonds kan tot 5 miljoen investeren in projecten en bedrijven. Daarbij is één van de voorwaarden  dat een private investeerder onder gelijke voorwaarden en condities met IEG mee investeert. Topfonds Gelderland (waar IEG onderdeel van is) is een fonds van de provincie Gelderland. Oost NL is fondsmanager. 

Meer weten over wat dit fonds voor jou kan betekenen? Ga dan naar Innovatie- en Energiefonds Gelerland.