Header fallback 1

Hudson River Biotechnology haalt financiering op voor nieuwe veredelingstechnieken

Wageningse scale-up werkt aan nieuwe, sterke gewassen voor duurzame voedselproductie

Hudson River Biotechnology haalt in een nieuwe investeringsronde financiering op bij Oost NL en het Spaanse agro-innovatie bedrijf Eurogenetic. De scale-up uit Wageningen ontwikkelt nieuwe gewassen voor de zaadveredelingsindustrie op basis van CRISPR-technologie. Met de investering kan Hudson River Biotechnology commercieel opschalen en haar technologie verder ontwikkelen. Oost NL investeert vanuit het Innovatie- en Energiefonds Gelderland, een fonds van de provincie Gelderland dat Oost NL beheert.

Lab Hudson.jpg

Hudson River Biotechnology maakt commerciële gewassen resistent tegen ziektes en plagen, of voorziet de planten van eigenschappen die aantrekkelijk zijn voor consumenten. Ook het veranderend klimaat maakt het noodzakelijk om sneller nieuwe gewassen te ontwikkelen die om kunnen gaan met de impact van klimaatverandering. Traditionele gewasaanpassingen nemen zeven tot tien jaar in beslag. Hudson River Biotechnology kan dat proces verkorten tot twee tot vier jaar.

CRISPR verbetert kwaliteit gewassen

De Wageningse onderneming gebruikt CRISPR-technologie voor de veredeling van plantensoorten. Daarbij worden op moleculair niveau aanpassingen gedaan in de genetische code van gewassen. Dit maakt het mogelijk om planteigenschappen precies en efficiënt te kunnen veranderen. Dat kan bijvoorbeeld leiden tot grotere oogsten, groente met meer voedingswaarde, of fruit dat langer vers blijft.

Recent heeft het Europees Parlement ingestemd om de regels bij nieuwe genetische technieken zoals CRISPR te versoepelen. Hierbij wordt duidelijk onderscheid gemaakt tussen bestaande GMO-gewassen, die transgeen DNA bevatten en nog steeds van de markt geweerd worden. En anderzijds de nieuwe CRISPR-gewassen die geen transgeen DNA bevatten. Hudson River Biotechnology richt zich op deze laatste categorie.

“Dat Europa de seinen op groen zet is voor ons een belangrijke stap”, vertelt Ferdinand Los, CEO en mede-oprichter van Hudson River Biotechnology: “Na een aantal jaren van ontwikkeling is CRISPR een volwassen technologie geworden. Daarmee kunnen we de planten leveren die we nodig hebben voor de toekomst, op een veilige en gecontroleerde manier.”

Investering voor verdere ontwikkeling

Na het goede nieuws uit Europa volgt er nu een investeringsronde met regionale ontwikkelingsmaatschappij Oost NL en het Spaanse agriculturele innovatiebedrijf Eurogenetic als investeerders.

Een belangrijke nieuwe mijlpaal, legt Los uit: “Met de investering kunnen we enerzijds commercieel verder opschalen en anderzijds werken aan nieuwe producten en diensten. Oost NL ondersteunt ons al sinds de start van onze onderneming met netwerk en advies. En met Eurogenetic krijgen we er een belangrijke strategische partner bij die ons internationaal verder kan brengen”. Ook de bestaande investeerders, waaronder Bridford Group en angel investor Elaine Groenestein verwelkomen de investering door Oost NL en Eurogenetic.

Wout Morrenhof, investment manager Food bij Oost NL: “Om in de toekomst te zorgen voor voldoende duurzaam geproduceerd voedsel is het noodzakelijk om te investeren in nieuwe technologieën. Hudson River Biotechnology is een scale-up die al jaren bezig is met belangrijke innovaties in de plantenverdeling. Met deze investering kan het bedrijf zich verder ontwikkelen en zo een bijdrage leveren aan voedselzekerheid op de lange termijn.”

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Team Hudson

Het team van Hudson River Biotechnology

Bij Hudson River Biotechnology werken op dit moment 30 mensen. Het bedrijf is sterk verankerd in de Foodvalley regio, onder meer door connecties met StartLife, Wageningen University & Research, Radboud Universiteit en Universiteit Twente.