Header fallback 1

Digital twin software uit Barneveld verbetert energie-efficiëntie industriële warmtewisselaars

Hexwise haalt investering op voor commerciële opschaling

Het Barneveldse Hexwise maakt digital twin software die industriële klanten in staat stelt om luchtgekoelde warmtewisselaars efficiënter te laten werken. Hexwise haalt een investering op bij Oost NL, Rockstart en een groep business angels, onder andere uit het Business Angel netwerk van Oost NL. Met de investering kan Hexwise de software verder ontwikkelen om de schaalbaarheid te verbeteren, meer verschillende warmtewisselaars te ondersteunen en nieuwe strategische partnerschappen aan te gaan. Oost NL investeert vanuit het Innovatie- en Energiefonds Gelderland, een fonds voor het Gelderse mkb van de provincie Gelderland.

Hexwise.jpg

Het team van Hexwise

Hexwise is een jong en innovatief techbedrijf met als doel om de energie-efficiëntie van de industrie te verbeteren. Ze doen dit door het optimaliseren van industriële warmtewisselaars met behulp van digital twin software.

Gebrek aan inzicht leidt tot verhoogd energieverbruik en onnodige kosten

Warmtewisselaars worden in de industrie gebruikt om processen te koelen of te verwarmen en spelen vaak een cruciale rol in die processen. In de praktijk ontbreekt bij eigenaren van de installaties aan data om de warmtewisselaars optimaal in te zetten. Hierdoor kan productie achterblijven omdat de warmtewisselaars de bottleneck in het proces zijn, of kan er meer energie verbruikt worden dan nodig is, met een grotere CO2-uitstoot tot gevolg.

Hexwise heeft daar een oplossing voor. Niels Bergsma, CEO en mede-oprichter van Hexwise, legt dat uit: “We ondersteunen onze klanten door met sensoren continu relevante data te meten van de warmtewisselaars. Onze software vertaalt deze data vervolgens in concrete aanbevelingen en inzichten waarmee onderhoud beter kan worden gepland en waarmee de prestaties kunnen worden geoptimaliseerd. Hiermee kan productie worden verhoogd en energie en kosten worden bespaard.”

Investering voor een schaalbare oplossing

Om te zorgen dat de oplossing van Hexwise toe te passen is op veel verschillende warmtewisselaars, is een investering nodig, vertelt Bergsma: “Om ons doel te bereiken en de impact te maken die we voor ogen hebben moeten we stap voor stap bouwen aan een schaalbare oplossing samen met partners en eindklanten. Investeerders zoals Oost NL en Rockstart helpen daarbij door het inzetten van hun kapitaal, netwerk en kennis. Daarnaast zien we de investering als een bevestiging en aanmoediging in onze inzet voor onze missie.”

Douwe Renkema, investment manager Energy bij Oost NL: “Het is algemeen bekend dat er grotere stappen gezet moeten worden om de uitstoot van CO2 te reduceren in alle sectoren. Hexwise stelt klanten met uiteenlopende industriële processen in staat om hun warmtewisselaars efficiënter te laten draaien, en kan daarmee een substantiële energiebesparing realiseren. Resultaten bij een eerste klant bevestigen de potentie die de oplossing van Hexwise heeft. We zijn verheugd dat we Hexwise kunnen helpen om hun propositie sneller de markt in te kunnen brengen.”

Max ter Horst, Managing Partner Energy, Rockstart: “Hexwise adresseert een belangrijke oorzaak van energieverspilling en CO2-uitstoot. De inefficiëntie van industriële warmtewisselaars kost namelijk miljarden per jaar en is een grotere factor in klimaatverandering dan de luchtvaartsector of de scheepvaartsector. Met de digitale twins van Hexwise, kunnen plant managers nu beter bepalen wanneer en hoe ze actie moeten ondernemen om deze inefficiënties te reduceren. Rockstart is blij om deel te nemen aan deze financieringsronde, waardoor we hun technologische ontwikkeling, commerciële expansie en uiteindelijk hun maatschappelijke impact verder versnellen."

Deze investering volgt op een eerdere investering van Graduate Entrepreneur Fund. In het voorjaar van 2023 was Hexwise onderdeel van het Rockstart Energy accelerator program.