Header fallback 1

Bijdrage uit ION+2 fonds voor Ourobionics: Dierproeven overbodig met menselijk weefsel uit het lab

Startup uit Wageningen maakt ontwikkeling geneesmiddelen goedkoper en diervriendelijker

Met een investering uit het Oost-Nederlandse ION+2-fonds kan Ourobionics uit Wageningen verder met de ontwikkeling van menselijke weefsels ter vervanging van dierproeven. Ourobionics kan met een geavanceerde technologie complexe humane weefsels namaken. Meer nog dan dierproeven geven deze weefsels een beeld van de werking van geneesmiddelen in de stap vóór klinische trials. Klanten van Ourobionics kunnen zo nieuwe en betere behandelmethodes, sneller en goedkoper ontwikkelen. Het innovatiefonds ION+2 richt zich op mkb-ondernemingen en wordt gefinancierd uit het REACT-EU-programma van de Europese Unie. Oost NL is fondsbeheerder van ION+2.

PPM lifesciences.jpg

In de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en of behandelmethodes zijn we sterk afhankelijk van dierproeven. Toch komen de resultaten van dierproeven in 90% van de onderzoeken niet overeen met de klinische trials. Dat zorgt voor een grote vertraging en brengt hele hoge kosten met zich mee. De kosten voor de ontwikkeling van een geheel nieuw medicijn komen gemiddeld boven de 2 miljard euro uit, berekende Deloitte. Autoriteiten zoals de zoals EMA in Europa en de FDA in de Verenigde Staten, maken zich sterk voor de vervanging van dierproeven en streven er naar  dierproeven uit te bannen per 2035.

Complexe humane huidweefsels

Om de ontwikkeling van geneesmiddelen goedkoper en sneller te maken, en bovendien vrij van dierenleed, heeft Ourobionics heeft een oplossing in handen. John Zandbergen is CEO bij de jonge onderneming: “We focussen ons op de ontwikkeling van het biofabricatie systeem genaamd CHIMERA en de ontwikkeling van een complex huid-model waarin we in de toekomst sensoren in willen implementeren. Dan is precies te zien hoe geneesmiddelen interacteren met de menselijke huid.” Ourobionics kan de huidmodellen aanpassen aan de eisen van de klant en er diverse complexe functionaliteiten in verweken, om zo dicht mogelijk in de buurt van de werkelijkheid te komen.

Het bedrijf wil haar biofabricatie systeem CHIMERA commercieel beschikbaar stellen aan academische instellingen, om zo samen verder te werken aan het ontwikkelen van diverse orgaanmodellen binnen het huidsegment. In de toekomst is uitbreiding richting andere orgaanmodellen mogelijk.

Investering versnelt ontwikkeling

De investering van ION+2 is een aanvulling op het lopende ontwikkelingstraject van het bedrijf. Samen met de financiering die het bedrijf krijgt vanuit het Nationaal Groeifonds-programma NXTGEN Hightech kan het bedrijf haar technologie verder ontwikkelen. Zandbergen: “De investering is een erkenning voor het werk die we in de afgelopen 2 jaar hebben afgelegd. Het verkregen vertrouwen geeft een enorme boost aan onze organisatie. De investering stelt ons in staat om de mijlpalen te bereiken die benodigd zijn voor een vervolginvestering. De samenwerking en ondersteuning van Oost NL is van groot belang om een einde te maken aan dierproeven. Iets wat, wat ons betreft, gisteren al had moeten gebeuren.”

Keanu Leenknegt, investment manager Health bij Oost NL: “We willen graag dat de zorg toegankelijk en betaalbaar blijft. Geneesmiddelenontwikkeling is belangrijk, maar ook zeer duur en vergt veel tijd. Ourobionics heeft een potentiële oplossing in handen om de kosten te reduceren, de ontwikkeling te versnellen en tegelijkertijd dierproeven naar het verleden te verbannen. Dat zijn bedrijven waar we als Oost NL graag in investeren.” Oost NL is fondsbeheerder van ION+2, een fonds voor innovatieve ondernemers in de provincies Gelderland en Overijssel. Naast de financiering vanuit VFF Gelderland kon Oost NL het jonge bedrijf adviseren bij het vinden van een geschikte vestigingslocatie in Wageningen.

Ourobionics is in 2021 opgericht door John Zandbergen en Dr. Stephen Gray. Samen met een internationale groep academische experts (Professor Suwan Jayasinghe, Professor Alvaro Matta en associate Professor Alireza Dolatshahi-Pirouz) op het gebied van weefselengineering vormen ze de onderneming. Het bedrijf heeft een licentie met de University College of London, waar Professor Suwan Jayasinghe werkzaam is.

OP OOST REACT