Header fallback 1

Zuivelfabrikant bijna circulair door Groot Zevert Biovergisting

Friesland Campina wordt grotendeels circulair - dankzij een hypermoderne biovergister. Afgelopen zomer ging de biovergistingsinstallatie van Groot Zevert Vergisting, een bedrijf uit de CTE-portefeuille van Oost NL, in bedrijf. De installatie kan jaarlijks 11 miljoen m3 biogas opwekken.

BiovergistingGrootZevert

8 miljoen van de opgewekte biogas gaat via een 5 km lange leiding naar Friesland Campina in Borculo. De overige 3 miljoen m3 biogas zet Groot Zevert met warmtekrachtkoppelingen om in groene stroom en warmte. De warmte gebruikt Groot Zevert voor interne processen, zoals het opwarmen van de biovergisters.De groene stroom levert het bedrijf aan het elektriciteitsnet.

Wachten op juiste duurzame techniek

Arjan Prinsen van het Beltrumse familiebedrijf: “We zijn hier 14 jaar geleden al mee begonnen. Maar het was wel een zaak van de lange adem om het ook technisch op deze schaal allemaal goed voor elkaar te krijgen. Het wachten was op de juiste techniek om bijvoorbeeld schoon biogas te kunnen leveren.

Volgende stap

Ondertussen zit Groot Zevert Vergisting niet stil. Al tijdens de opening van de biovergistingsinstallatie ontvouwde het bedrijf zijn plannen voor het volgende ambitieuze project: een Groene Mineralen Centrale. Die kan straks alle digestaat scheiden in onder meer fosfaat, stikstof en kali.

De resterende verarmde minerale organische stof kan, met irrigatiewater, regionaal als bodemverbeteraar hergebruikt kan worden. Dat bespaart tal van transportkilometers (zo’n 3.000 ritten, heeft men berekend) van mest naar het buitenland.

Arjan Prinsen: “Eind 2018 moet het allemaal in gebruik zijn. Daarmee zetten we een volgende stap richting circulaire economie. Want dat weten we zeker: dit is echt de toekomst. Circulaire economie betekent immers ook lokale economie; dus door circulair te denken en te werken wordt het platteland versterkt”

Subsidiemogelijkheden

Het bedrijf combineerde verschillende subsidieregelingen van RVO.nl. En zo wisten zij de innovatieve projecten mogelijk te maken: van de SDE+ en de Regeling Hernieuwbare Energie tot aan investeringssubsidies als TKI groen gas. Groot Zevert Biovergisting heeft tevens een financiering ontvangen uit het Innovatie- en Energiefonds Gelderland, dat wordt beheer door Oost NL.