Header fallback 1

SuperLight Photonics lanceert 's werelds eerste draagbare wijdband laser

Goed nieuws voor SuperLight Photonics, een spin-off van de Universiteit Twente waar Oost NL vanuit Innovatiefonds Overijssel in investeerde. Het bedrijf lanceerde vorige week haar eerste product, de SLP-1000, een draagbare wijdband laser. Met een hoogwaardig, vlak en wijd spectrum biedt deze laser een krachtige lichtbron voor industriële en medische toepassingen.

SuperLight

Supercontinuümlasers, ook wel wijdband lasers genoemd, bieden een enorme bandbreedte met behoud van hoge coherentie en lage ruis. De huidige supercontinuüm laser op de marktindustriële oplossingen zijn echter groot en zwaar, hebben beperkte robuustheid en vragen veel vermogen. Bovendien leveren ze weliswaar een breed spectrum aan kleuren, maar meestal springt er één dominante kleur eruit, terwijl de rest van het spectrum relatief lage vermogensniveaus hebben. Ze zijn in feite "breedband" op technisch vlak.

De nieuwe SLP-1000 van SuperLight Photonics is 's werelds eerste draagbare wijdband laser met een compact, op batterijen werkend en robuust design en een gewicht van slechts 900 gram en een volume kleiner dan 1 liter.

De SLP-1000, gebaseerd op PAD - Patterned Alternating Dispersion™, biedt een hoogwaardige, coherente en stabiele spectrale output (400nm@-3dB, 1500nm@-20dB) in het near-infrarood (NIR) gebied met een herhalingsfrequentie van 100 MHz en pulsen van ongeveer 20 femtoseconden. Het maakt gebruik van een geïntegreerde seed-laser van Menlo Systems, een wereldwijde leverancier van hoogprecisie instrumenten voor de fotonische metrologie. De laser output is uitgerust met een schroefdraad die compatibel is met Thorlabs (SM05) en kan naadloos worden geïntegreerd met andere producten van Thorlabs, een wereldwijd bekende ontwerper en fabrikant van fotonische laser randapparatuur.

De SLP-1000 heeft een korte pulsduur van ongeveer 20 femtoseconden en daarmee kan een zeer efficiënt supercontinuüm gegenereerd worden. In tegenstelling tot de huidig gangbare apparaten kan bij deze apparaten een laag pulsvermogen aan de input worden gebruikt; pulsverbreding die nodig is voor versterking, ruis van versterkertrappen en extra optische componenten zijn op deze manier niet nodig. De SLP-1000 biedt vervolgens hoogwaardige niet-lineaire pulscompressie voor toepassingsgebieden zoals derde harmonische oppervlaktebeeldvorming en transiënte absorptiespectroscopie.

Haider Zia, de visionaire oprichter en CTO van SuperLight Photonics, zegt: "De SLP-1000 is het resultaat van een ontwikkelingsreis, gestart met een idee, oorspronkelijk bedacht tijdens mijn tijd aan de Universiteit Twente, en uitgebouwd tot een industrieel product. SuperLight Photonics biedt eindelijk een antwoord op de vraag uit de industrie die al langer dan een decennium op zoek is naar een draagbare wijdband laser van hoge kwaliteit."