Header fallback 1

Subsidiekansen voor mkb-ondernemers in Oost-Nederland

Het Europese subsidieprogramma EFRO Oost 2021-2027 stelt ruim 40 miljoen euro beschikbaar voor innovatieve en samenwerkende ondernemers in Overijssel en Gelderland. Wilt u duurzaam innoveren, uw innovatie testen of demonstreren? Dan is nu een goed moment om de subsidiemogelijkheden van EFRO Oost te ontdekken en te benutten.

Subsidie

Twee mogelijkheden voor innovatiesubsidies

Het beschikbare budget is verdeeld over twee subsidieregelingen die mkb-bedrijven stimuleren tot productontwikkeling, digitalisering, duurzaamheid en/of het testen en/of het demonstreren van innovaties. 

  • Innovatieprojecten 

Deze regeling is voor marktgerichte innovaties binnen TRL-niveau 4-8. Ondernemers met een slim en duurzaam idee die willen samenwerken met (andere) mkb-ondernemers, grootbedrijven en/of kennisinstellingen kunnen subsidie aanvragen. 
Voor deze openstelling is voor Gelderland en Overijssel samen een totaalbedrag van bijna € 34 miljoen beschikbaar. 
U kunt uw aanvraag indienen vanaf 1 februari 2024 tot en met 31 januari 2025 (zolang er budget beschikbaar is). Lees hier alle informatie over de regeling Innovatieprojecten.

  • Test- en demonstratiefaciliteiten

Deze regeling is voor het demonstreren en testen van nieuwe toepassingen binnen TRL-niveau 6-8. Denk aan: innovaties die op lab-schaal zijn getest en gevalideerd en die u in de praktijk wilt demonstreren, activiteiten in proeftuinen met testmogelijkheden en living labs waarbij een prototype wordt gedemonstreerd. Doel is te zorgen voor een versnelde marktintroductie van producten of diensten. Samenwerkingsverbanden van mkb-ondernemingen, of van mkb-ondernemingen met grootbedrijven en/of kennisinstellingen die willen bijdragen aan een slimme en duurzame economische ontwikkeling van de regio kunnen een aanvraag indienen. 
Voor deze openstelling is voor Gelderland en Overijssel samen een totaalbedrag van €16,5 miljoen beschikbaar. 
U kunt uw aanvraag indienen vanaf 1 maart 2024 tot en met 31 januari 2025 (zolang er budget beschikbaar is). Lees hier alle informatie over de regeling Test- en Demonstratieprojecten

Goed nieuws: verlaagde ondergrens

Om meer mkb’ers in aanmerking te laten komen voor  EFRO-subsidie is de ondergrens van de aanvragen verlaagd naar € 250.000. Daarnaast wordt de bovengrens van de subsidie verhoogd naar € 2.000.000. Het subsidiepercentage voor kennisinstellingen is verhoogd naar maximaal 50 procent. Daarmee is het gelijk aan dat van mkb-ondernemingen. 

Procedure

Voor de regelingen die worden opengesteld, kunnen het hele jaar aanvragen ingediend worden. Een regeling sluit echter op het moment dat het beschikbare budget op is. De subsidieaanvragen worden op volgorde van binnenkomst beoordeeld (first come first serve). Een projectvoorstel wordt beoordeeld door de deskundigencommissie om in aanmerking te komen voor subsidie.

Ondersteuning van Oost NL

Oost NL helpt u bij het vinden en definiëren van kansen en mogelijkheden voor uw innovatieprogramma. Dat doen we met aandacht voor het realiseren van maatschappelijke impact en de versterking van innovatieve ondernemers-ecosystemen in Oost-Nederland. Samen kunnen we uw voorstel verbeteren, partners helpen vinden en de argumenten voor uw voorstel verfijnen, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen over het indienen van een aanvraag. Wilt u weten hoe uw organisatie van het EFRO-programma en haar projecten gebruik kan maken? Neem dan contact op met een van onze projectmanagers.