Header fallback 1

Saia Agrobotics sluit financieringsronde met Navus Ventures & Oost NL

Saia Agrobotics, ontwikkelaar van robotisering van voedselproductie in de glastuinbouw heeft een financieringsronde afgerond, geleid door Navus Ventures en in samenwerking met Oost NL. De investering stelt het Wageningse Saia Agrobotics in staat om de techniek op te schalen naar een eigen proefkas om de techniek marktklaar te maken. Oost NL investeert vanuit het Participatiefonds Oost NL.

SAIA

Wereldwijd stijgt de vraag naar gezond, vers en duurzaam geproduceerd voedsel in de komende decennia met tussen de 30 en 50 procent, blijkt uit recent onderzoek. De Nederlandse glastuinbouw is marktleider en technische voorloper in de optimale productie van bijvoorbeeld tomaten, komkommers en paprika’s. Hoewel de vraag naar Nederlandse kassen à 5000 hectare per jaar volgens de Rabobank blijft groeien, is het knelpunt de beschikbaarheid van arbeid en kennis om deze kassen operationeel te houden. Werken in de kas is fysiek erg zwaar, monotoon en daardoor zijn er nog maar moeilijk mensen voor te vinden.

Automatisering

Automatisering als oplossing is tot nu toe ver achter gebleven in vergelijking tot andere sectoren. Saia Agrobotics pleit voor een systeemverandering; uniek aan haar technologie is dat de robot niet de kas ingaat, maar dat de plant naar de robot toekomt. Zo kan de robot alles zien en overal bij, zodat iedere enkele plant snel geoogst en onderhouden kan worden. Daardoor ontstaat er een vergaand geautomatiseerde ‘Food Factory of the Future’ en daarbij komt ook data-gedreven autonoom telen met behulp van kunstmatige intelligentie in beeld.

Bekijk hier hoe de robots van Saia te werk gaan. Tekst loopt door onder de video.

“Na een traject van 20 jaar ontwikkeling van mobiele oogstrobots bij Wageningen University & Research, was het tijd om de markt op te gaan met een spin-off,” stelt dr. Ruud Barth, medeoprichter en CEO van Saia. “Echter concludeerden we al snel dat het helemaal anders moet, uit de jungle in de kas naar enkele, goed bereikbare planten in een centrale verwerkingshal. Alleen dan kan je betrouwbaar, snel en dus economisch de kas gaan automatiseren.”

Investering

Saia’s succesvolle financieringsronde volgt op een periode van technologische ontwikkeling, die heeft geleid tot diverse patenten. Na een initiële seed investering door impact en deep tech investeerders SHIFT Invest, Innovation Industries en Oost NL (vanuit ION+), kan Saia door de nieuwe financieringsronde doorgaan met het marktklaar maken van de nieuwe revolutie in de glastuinbouw en voedselproductie.

Eduard Meijer, directeur bij Navus Ventures, zegt: “Saia Agrobotics heeft innovatieve concepten en technologie ontwikkeld op het gebied van plant, automatisering en logistiek, ze creëren daarmee een nieuwe benadering van kassenbouw, met de potentie om een grote stap te zetten in efficiënte en duurzame voedselproductie. Daarmee sluit deze investering perfect aan bij de strategie van Navus en we zien er naar uit om het team vanuit onze achtergrond, ervaring en netwerk verder op weg te helpen.”

Ook Arnaud Zwaal, investment manager Food bij Oost NL, stelt: “Saia is een mooi voorbeeld van een startup die zich vanuit Wageningen University & Research heeft ontwikkeld en een innovatieve oplossing heeft voor een grote maatschappelijke uitdaging. Om nu en in de toekomst voldoende gezond en duurzaam voedsel te produceren is een digitaliserings- en robotiseringslag nodig. Saia heeft zich de afgelopen twee jaar sterk ontwikkeld en is klaar voor de verdere commercialisatie van hun product, vandaar dat we als Oost NL opnieuw investeren in het bedrijf.”