Header fallback 1

Remanufacturing: Een tweede toekomst voor de maakindustrie

Ligt de toekomst van jouw maakbedrijf in innovatieve en duurzame productiepraktijken? Remanufacturing biedt jou de strategische kans om meer waarde te halen uit je eigen machines en producten. Dit initiatief dient als een blauwdruk voor jou als ondernemer die het bedrijfsmodel wil uitbreiden en beter voorbereid wil zijn op onverwachte schommelingen in de beschikbaarheid van grondstoffen, materiaalprijzen en logistieke ketens.

Big RGB-EP_2670.jpg

Wat is Remanufacturing?

Remanufacturing is het proces waarbij gebruikte producten, componenten of onderdelen worden hersteld of vernieuwd tot een staat die past bij een sterk Nederlands merk. Voor jou als ondernemer in de maakindustrie biedt remanufacturing aanzienlijke voordelen. Het stelt je in staat kosten te besparen op grondstoffen en productie, terwijl de levensduur van je producten wordt verlengd. Bovendien speelt het in op de groeiende vraag naar duurzame productiepraktijken, een factor die steeds belangrijker wordt.

Wat gebeurt er wanneer jouw producten economisch of technisch zijn afgeschreven? In veel gevallen is er een levendige tweedehandsmarkt waar de oorspronkelijke fabrikant nu niet van meeprofiteert. In andere gevallen worden producten afgeschreven en verwijderd terwijl er nog componenten zijn die een tweede leven verdienen.

Routekaart

De Routekaart Remanufacturing brengt bedrijven in beeld die de keuze voor remanufacturing al hebben gemaakt of die op het punt staan dit te doen. Het biedt inzicht in de voordelen en mogelijkheden, maar ook in de praktische drempels die moeten worden overwonnen om deze ontwikkeling binnen jouw bedrijfsvoering door te voeren.

We richten ook de aandacht op dienstverleners die remanufacturing als hun verdienmodel hebben gemaakt. Deze bedrijven nemen het gehele proces voor remanufacturing op zich en bieden samenwerking aan ondernemers zoals jij, die interne capaciteit of expertise missen, of hun primaire processen niet willen onderbreken of aanpassen. Deze dienstverleners brengen gespecialiseerde kennis en ervaring in en zorgen ervoor dat zelfs kleinere bedrijven kunnen profiteren van remanufacturing zonder significante voorinvesteringen.

Ons team werkt nauw samen met regionale bedrijven en specialisten met kennis van het onderwerp. De opdracht voor dit initiatief ligt bij Oost NL als ontwikkelingsmaatschappij voor Oost-Nederland en in nauwe samenwerking met de partners van BOOST Circulair en met de BOM in Brabant waar men dit initiatief gestart is. Door de krachten te bundelen met dit in Brabant uitgevoerde onderzoek komen we tot een versterking van- en aanvulling op de daar al bestaande routekaart.

Stip op de horizon

Als je deelneemt aan dit initiatief, dan krijg je inzicht in de voor- en nadelen van remanufacturing. Het biedt je handvatten om meer grip te krijgen op de materialen in je eigen keten. Tijdens het uitvoeren van de interviews zullen we verkennen welke ondersteuning jij verder nodig hebt bij het zetten van stappen. Door deel te nemen aan dit initiatief, kun jij de weg vrijmaken voor een duurzamere, kostenefficiënte en concurrerende toekomst.

Ben je enthousiast om deel te nemen? Neem dan contact op met Alex van Geldrop!