Header fallback 1

Officiële opening Tyromer op Industriepark Kleefse Waard

Tyromer opende vandaag officieel haar deuren op Industriepark Kleefse Waard. Het Canadese bedrijf maakt het mogelijk rubber te recyclen op een milieuvriendelijke manier. Hun circulaire formule is een oplossing voor de vier miljoen ton afval die gebruikte autobanden jaarlijks vormen in Europa. De feestelijke opening vond plaats in het bijzijn van onder meer de Canadese ambassadeur Lisa Helfand. Oost NL ondersteunde Tyromer in 2021 bij het vestigen in Arnhem en verstrekte als fondsmanager uit MKB Kredietfaciliteit Gelderland (Topfonds Gelderland) een financiering aan het bedrijf.

Tyromer

We staan voor grote uitdagingen om de wereld duurzaam houden. Dat vraagt om versnelling van transities in energie, voedsel, zorg, digitalisering én een circulaire economie. Daarom kijken we samen hoe we producten en grondstoffen kunnen hergebruiken. Rubber is zo’n schaars goed. Een groot deel van het ‘afval’-rubber is een product van moeder natuur. Het is een slijtvast en sterk materiaal. Materiaal dat moeilijk te recyclen is. Daar heeft Tyromer een milieuvriendelijke oplossing voor gevonden, waar in tegenstelling tot andere methodes geen chemicaliën bij komen kijken.

Tekst gaat verder onder de video.

Om echt impact te maken op de Europese markt, is Tyromer dichter bij de markt gaan zitten. Daarom koos Tyromer om een Europese tak met een proeffabriek in Arnhem op te zetten waar ‘compounders’, oftewel bedrijven die materialen mixen en verkopen, kunnen zien hoe ze de recyclingmethode zelf kunnen toepassen. Hoewel de officiële opening vandaag plaatsvond is Tyromer al enige tijd bezig in Arnhem. De pilotfabriek die het bedrijf ontwikkelde is operationeel en produceert rubbergranulaat van de hoogste kwaliteit. "Wij zijn al geliefd bij een aantal firma’s. Zo zijn we gekwalificeerd door Continental en zijn we ook bezig met Apollo Vredestein. We spelen op wereldklasseniveau”, zegt Jos van Son in een interview met De Gelderlander.

Ondersteuning bij vestiging

De vestiging van het Canadese bedrijf in Nederland had wat voeten in de aarde, vertelde Van Son destijds: “We kregen van Oost NL en van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) hulp bij het realiseren van een Nederlandse vestiging. Daar komt allerlei papierwerk bij kijken, onder meer het aanvragen van een bankrekeningnummer. Dat dit soort zaken snel werd geregeld, was essentieel voor Tyromer, want we kwamen in aanmerking voor een DEI-subsidie voor processen die een positieve CO2-impact hebben. Onze recycle-formule voldoet aan alle eisen, alleen een subsidie kun je pas echt ontvangen als je officieel een Nederlandse vestiging bent, met onder meer een Nederlands bankrekeningnummer. Oost NL en de NFIA kennen de banken, de regelingen en de subsidieverstrekkers in Nederland en dat was voor ons als Canadees bedrijf heel prettig.”

Investering voor proeffabriek

Daarnaast kon Oost NL Tyomer ondersteunen met een financiering uit MKB Kredietfaciliteit Gelderland (MKG), dat onderdeel is van Topfonds Gelderland en waarvan Oost NL fondsmanager is. De provincie Gelderland stelde dit fonds in 2019 open om innovatieve mkb’ers die door Covid-19 moeilijk aan kapitaal komen, te ondersteunen. Met deze investering kon Tyromer machines voor de proeffabriek betalen om hun recyclingmethode gaan demonstreren.