Header fallback 1

Nationaal Groeifonds keurt voorstel 'Material Independence & Circular Batteries' van circa €800 miljoen goed

Het Battery Competence Cluster - NL heeft op 30 juni jongstleden verheugend nieuws ontvangen: het Nationaal Groeifonds heeft het voorstel 'Material Independence & Circular Batteries' goedgekeurd.

BCC.jpg

Programma voor duurzame batterijen en verminderde afhankelijkheid
Het Battery Competence Cluster - NL (BCC-NL) heeft samen met meer dan 60 bedrijven en kennisinstellingen dit voorstel opgesteld met als doel Nederland minder afhankelijk te maken van schaarse en cruciale grondstoffen voor batterijen, en om kansen binnen de batterij-industrie te benutten. Het programma richt zich op duurzame en circulaire batterijen die van groot belang zijn voor de zware transportsector en het versterken van het elektriciteitsnet. Met een looptijd van acht jaar vertegenwoordigt het programma een totaalbudget van ongeveer €800 miljoen.

Moniek Tromp, boegbeeld van het Nationaal Groeifondsvoorstel, benadrukt het belang van deze goedkeuring: "De goedkeuring van dit project is van enorm belang en zal aanzienlijke kansen creëren voor de Nederlandse industrie. Met onze unieke kennis en competenties op het gebied van materiaalkunde, hightech systemen en systeemintegratie kunnen en moeten we een vooraanstaande rol spelen in de energietransitie via batterijtechnologie en de bijbehorende materiaalonafhankelijkheid. Dit programma van acht jaar stelt Nederland in staat om daadwerkelijk onze (inter)nationale positie te versterken en onze impact in de gehele batterijketen te vergroten."

Drie programmalijnen
Het programma is gericht op drie programmalijnen, waarbij een goed georganiseerde keten van bedrijven en kennisinstellingen nauw samenwerkt. De focus ligt op duurzame materiaalvoorziening, de ontwikkeling en opschaling van duurzame batterijtechnologie, en de realisatie van circulaire batterijsystemen voor mobiele toepassingen en netstabiliteit. 
RAI Automotive Industry NL, Oost NL en Brainport Development fungeren als projectcoördinatoren namens het Battery Competence Cluster - NL. 
In de komende periode zal BCC-NL nauw samenwerken met het ministerie van Economische Zaken & Klimaat en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) om een subsidieaanvraagproces op te zetten voor de betrokken partners.
De volledige beoordeling van de commissie, inclusief de evaluatie van het voorstel, is hier te vinden.

Ondernemers en kennisinstellingen uit Oost-Nederland betrokken
Vanuit Oost-Nederland zijn o.a. Elestor en HyET uit Arnhem betrokken bij de Nationaal Groeifonds aanvraag.  Elestor houdt zich bezig met de ontwikkeling van innovatieve batterijtechnologie op basis van waterstof bromide. Ook HyET werkt aan de ontwikkeling van nieuw batterijconcepten en de productie daarvan. Dit concept is gebaseerd op silicium-anodes en een vaste elektrolyt. Het doel is om batterijen te verbeteren en efficiënter te maken. Radboud Universiteit en Universiteit Twente hebben meegeschreven met het voorstel.