Header fallback 1

Monolithic Power Systems (MPS) neemt Nederlands audiochipbedrijf Axign over

Het Amerikaanse chipbedrijf Monolithic Power Systems (MPS) neemt de Enschedese ontwikkelaar van audiochips Axign over. Dat maakte MPS gisteren bekend. MPS is een toonaangevende chipleverancier voor met name auto-industrie en consumententoepassingen. De bedrijven werkten al geruime tijd strategisch samen. MPS behoudt het Nederlandse team en het kantoor in Enschede wordt hun ‘Center of Excellence’ voor audiotoepassingen. De overname betekent dat Innovatiefonds Overijssel (IFO) haar belang in Axign heeft verkocht. Het fonds was sinds 2015 aandeelhouder van het Enschedese bedrijf. Oost NL is fondsmanager van IFO.

Axign_1.jpg

De chips van UT-spinoff Axign onderscheiden zich door een superieure audiokwaliteit te combineren met een zeer laag energieverbruik. Twee belangrijke eigenschappen voor de moderne, vooral draagbare, audiosystemen. CEO van Axign, Paul Sandberg: “We hebben Axign kunnen laten uitgroeien tot een wereldspeler in de audiobranche. MPS en Axign werken al langere tijd strategisch samen omdat de producten goed bij elkaar passen. Met de steeds verdergaande integratie van componenten is de overname een logische volgende stap.” Daarnaast zal de verkooporganisatie en de reputatie van MPS helpen bij het vergroten van het klantbestand in de consumenten- en de auto-industrie, verwacht Sandberg: “Dit is voor ons een belangrijke strategische stap in de verdere ontwikkeling naar marktleiderschap.”  

Monolithic Power Systems is een Amerikaanse beursgenoteerde producent van geïntegreerde stroomvoorziening voor chips. Deze zogeheten ‘powerstages’ worden gebruikt in industriële apparatuur, telecom, cloud computing, automotive en consumentenelektronica. Bij het bedrijf werken wereldwijd 3300 mensen.

Van kleine startup naar wereldspeler

Axign is in 2014 opgericht en levert audiocontrollerchips aan vooraanstaande merken als Harman Kardon, JBL, Bluesound en Masimo (met bekende merken als Denon, Marantz, Bower & Wilkens). In het begin steunden vooral business angels het bedrijf. Een paar jaar later traden meerdere grote investeerders toe, waaronder Innovation Industries, KBC Focus Fund, Ten Cate Investeringsmaatschappij, Atlantic Bridge, Forward.one en Innovatiefonds Overijssel. Een fonds van de provincie Overijssel waar Oost NL fondsmanager van is.

Gijs Luesken, investment manager Tech bij Oost NL: “Axign is een mooi voorbeeld van een regionaal hightech bedrijf dat zich de afgelopen 10 jaar fantastisch heeft ontwikkeld. Axign begon met drie medewerkers en is inmiddels uitgegroeid naar een bedrijf met 35 gespecialiseerde professionals. We zijn trots  dat we vanaf het begin een bijdrage hebben kunnen leveren aan de ontwikkeling van Axign. Het is waardevol om te zien dat het kleine bedrijf van toen nu een wereldwijde markt gaat bedienen en tegelijkertijd een steentje bijdraagt aan een lagere energiebehoefte.” Met de verkoop van aandelen kan Innovatiefonds Overijssel opnieuw investeringen doen in veelbelovende innovatieve bedrijven in Overijssel.

Innovatie uit Twente

CFO van Axign Paul de Wit: “Ons succes is mede te danken aan de innovatie-initiatieven van de overheid, zoals het Innovatiekrediet van RVO en de Corona-OverbruggingsLening die we via Oost NL hebben ontvangen. Deze instrumenten speelden een belangrijke rol om tot dit moment te komen. We laten een mooi ‘Center of Excellence’ op het gebied van audio achter in Nederland, waarmee we de komende jaren nog voor een mooi stuk werkgelegenheid zorgen.” De technologie van Axign komt oorspronkelijk voort uit een samenwerking tussen de Universiteit Twente (UT) en NXP. De onderneming is nog altijd gevestigd op Kennispark Twente en onderhoudt een sterke relatie met de UT.