Header fallback 1

Raalte als innovatie hotspot voor de voedseltransitie

Mondiaal zijn er bijna acht miljard monden te voeden. En dat terwijl de veestapel moet krimpen. Plantaardige eiwitten, kringlooplandbouw en ketenverkorting zijn oplossingen. Het Regiodeal-project Green Impact Raalte creëert een ecosysteem voor de agro- en foodsector in Regio Zwolle. ‘We willen innovatieve bedrijven, die zich bezighouden met de antwoorden van morgen op de voedselvraagstukken van vandaag, verleiden om zich hier te vestigen.’

_PTF3068.jpg

Aan het woord is Jans Hoekman, teammanager Food bij Oost NL. Hij is van begin af aan betrokken bij het agrofood programma Green Impact Raalte. ‘Dit is het moment voor innovatieve agrarische bedrijven om een rol in deze markt te pakken. Het aantal veganisten, vegetariërs en flexitariërs neemt toe. Zeker onder jongeren, de generatie van de toekomst’, zegt Hoekman.

Erik Doorenspleet is sinds mei 2021 programmamanager van Green Impact Raalte. ‘Raalte heeft een enorm buitengebied en heeft een topnotering in de lijst ‘mkb-vriendelijkste gemeenten’ en toch zitten hier maar weinig innovatieve start-ups. Jammer, want juist de jonge bedrijven die durven te vernieuwen, trekken jong talent aan. En daar is behoefte aan in de regio.’

"We willen dé plek worden voor het vinden van oplossingen voor voedselvraagstukken" 

Erik Doorenspleet

Green Impact Raalte

Het doel van Green Impact Raalte is drieledig: impact maken op de transitie in de voedingsmiddelenindustrie, de economische structuur van Regio Zwolle versterken en het aantrekken van talent voor de regionale arbeidsmarkt.

The Green East

Innovatiehub The Green East, gevestigd in het Raalter buitengebied, is de uitvalsbasis van dit Regio Deal-project. Het biedt het project letterlijk en figuurlijk vruchtbare grond, want in de kassen en op de grond van het terrein zijn onder meer onderzoeken in de eiwittransitie gaande. ‘Het bedrijf Rubisco bijvoorbeeld, wint uit eendenkroos eiwit voor de voedingsmiddelenindustrie, een goed alternatief voor kippenei-eiwit, een belangrijk ingrediënt voor de voedingsmiddelenindustrie’, vertelt Hoekman. ‘En het bedrijf BRS is een mooi voorbeeld van het verwaarden van reststromen voor voedingsmiddelen. Van de uienschillen die een uiensijderij anders tegen betaling moest laten afvoeren, worden nu smaakstoffen gemaakt. Bijvoorbeeld voor sauzen. En de vezels uit de schillen blijken toepasbaar als voedingsvezel in diverse producten.’

Tekst gaat verder onder de afbeelding. 

Kroos

Interesse

Al meerdere start-ups hebben interesse getoond om deel te nemen aan Green Impact Raalte. ‘Ze kunnen hier kantoorruimte krijgen, gebruik maken van laboratoria en telen in de kassen en op de proefvelden’, zegt Doorenspleet. ‘Bovendien zijn partijen hier actief met innovatieve methoden, zoals ‘vertical farming’, waarbij de gewassen in etages boven elkaar worden geteeld onder ledlicht. Echt een plek waar je wil zijn als je stappen wil zetten in nieuw te ontwikkelen methoden en producten.’

Om de interesse nog wat verder aan te wakkeren, organiseert Doorenspleet kennissessies. ‘Dat moet leiden tot actieteams waar ondernemers samen kijken wat ze kunnen met bijvoorbeeld de eiwittransitie’, vertelt hij. ‘En voor studenten willen we samen met het onderwijs challenges uitschrijven met vraagstukken van echte bedrijven. Zo hopen we gaandeweg dé plek te worden voor het vinden van oplossingen voor voedselvraagstukken.’

Stip op horizon

Dat aanjagen doet Doorenspleet nu met veel passie, maar zijn stip op de horizon is dat zijn betrokkenheid over een jaar of 2,5 niet meer nodig is. ‘Mijn doel is dat ondernemers, overheid en onderwijs elkaar dan weten te vinden in dit ecosysteem. En dat Raalte dan de ‘Silicon Valley’ van de transitie in de voedingsmiddelenindustrie is. Waar ondernemers samenwerken aan transitiedoelstellingen, waar innovatieve bedrijven worden gefaciliteerd en waar je jong talent vindt.’ ‘Inderdaad’, beaamt Hoekman, ‘we streven naar een vliegwieleffect. De middelen van de Regio Deal worden ingezet om dat vliegwiel aan de gang te krijgen.’

Oost NL

Oost NL, die ook aan de wieg van Innofood en Foodvalley NL stond, is de aangewezen partij om daaraan bij te dragen. ‘We hebben binnen Oost NL drie takken: bedrijven ontwikkelen, bedrijven aantrekken naar Oost-Nederland of handelsbevordering en financieren. Zo zijn we bijvoorbeeld bezig met extra financiering voor Green Impact Raalte, naast het geld vanuit de Regio Deal. Mijn collega’s die internationaal actief zijn, informeren buitenlandse bedrijven over de mogelijkheden om zich te vestigen in Raalte. Onlangs is al een bedrijf uit Californië hier geland’, zegt Hoekman.

"De middelen van de Regio Deal worden ingezet voor een vliegwieleffect"

Jans Hoekman

Robuuste verdienmodellen

Dat de inspanningen van Hoekman en Doorenspleet nodig zijn, staat voor hen als een paal boven water. ‘De sector agro en food is verantwoordelijk voor 34 procent van de broeikasemissie. De transities waaraan we werken met Green Impact Raalte, dragen bij aan het terugdringen van die emissie. Wie bij deze groep wil horen, wie voorop wil lopen in deze ontwikkelingen, kan contact opnemen met Erik’, zegt Hoekman. ‘Iedereen is welkom. Denk aan stagiairs en afstudeerders, een potentiële start-up, een gevestigde ondernemer of een koeienboer die iets anders wil met de ruimte die hij in zijn bedrijf tot zijn beschikking heeft. We jagen innovatie in de food en agro sector aan en zoeken naar nieuwe toekomstbestendige verdienmodellen.’

Dit artikel verscheen eerder in ZON'Zwolle 

Tekst: Mirjam van Huet