Header fallback 1

DAIZ Engineering en NIZO Food Research richten samen European Germination Food-Tech Center op

Het Japanse DAIZ Engineering heeft in samenwerking met NIZO Food Research het European Germination Food-Tech Center in Nederland opgericht. Gisteren vond in Ede de opening plaats, in het bijzijn van de Japanse ambassadeur Hiroshi Minami en burgemeester René Verhulst van Ede. De samenwerking richt zich in eerste aanleg op de ontwikkeling van ‘hybride zuivelproducten’, waarbij voornamelijk dierlijke zuivel en plantaardige, op eiwitten gebaseerde, zuivelalternatieven worden gecombineerd. Deze innovatieve aanpak belooft een doorbraak te betekenen bij het aanpakken van de uitdagingen op het gebied van smaak, voedingswaarde en duurzaamheid, die gepaard gaan met de eiwittransitie. Oost NL en The Netherlands Foreign Investment Agency ondersteunden DAIZ Engineering bij hun komst naar de regio.

MADE-20240123-0019.JPG

DAIZ Engineering is een startende food-tech onderneming met een gepatenteerde technologie genaamd ‘Ochiai Germination Method’,die zaden activeert met kiemkracht om de functionaliteit en voedingswaarde te verbeteren. Met hun eigen technologie om het moleculaire profiel van dierlijke eiwitten in plantaardige eiwitten na te bootsen, heeft DAIZ Engineering succesvol plantaardige alternatieve voor eieren en melk ontwikkeld. Daarnaast loopt het bedrijf voorop bij de ontwikkeling en promotie van ‘hybride producten’, die dierlijke en verschillende plantaardige eiwitten combineren.

Samenwerking op het gebied van innovatie

Het nieuw opgerichte European Germination Food-Tech Center bij NIZO zal diverse zaden (bonen, granen, noten) laten ontkiemen volgens de ‘Ochiai Germination Method’. In samenwerking met NIZO-experts kan de voedingswaarde en verteerbaarheid van de gekiemde zaden worden geëvalueerd. Met die inzichten kan het Food-Tech Center nieuwe voedselingrediënten ontwikkelen voor voedselproducenten. Daarnaast is DAIZ Engineering voornemens actief deel te nemen aan gezamenlijke onderzoeks- en ontwikkelingsinitiatieven waarbij de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven, NIZO en kennisinstellingen samenwerken op het gebied van wetenschap, technologie en innovatie. Door samenwerking met Europese voedselproducenten zal DAIZ Engineering ernaar streven een bijdrage te leveren aan het aanpakken van mondiale uitdagingen zoals voedselzekerheid en eiwittekort.

Steun van de Invest in Holland Network-partners

De samenwerking tussen DAIZ Engineering en NIZO is tot stand gekomen met steun van de Invest in Holland Network-partners: 'The Netherlands Foreign Investment Agency’ (NFIA) in Japan en Oost NL. Met behulp van hun netwerk en assistentie, heeft het Invest in Holland Network, DAIZ Engineering bijgestaan bij het doorlopen van het proces van het openen van hun kantoor en laboratorium bij NIZO, wat resulteerde in een zachte landing toegang tot het Europese zakelijke landschap.

Susan van Boxtel, teammanager Food bij Oost NL: “Smaak en textuur zijn twee belangrijke uitdagingen in de eiwittransitie. Die uitdagingen gaat DAIZ aan samen met NIZO, onder meer door de ontwikkeling van hybride producten. De komst van DAIZ en hun samenwerking met NIZO is dan ook een verrijking van het ecosysteem in de Foodvalley. We zijn er trots op ze hier te mogen verwelkomen.”

NIZO DAIZ