Header fallback 1

Stichting Ana Upu

Stichting Ana Upu heeft, samen met de andere Molukse maatschappelijke en kerkelijke organisaties, een centrale rol bij het bewaren en verder vormgeven van de cultuur en identiteit van de Molukse gemeenschap van Lunteren, Ede en omstreken. Toen de gemeente genoodzaakt was het gebouw van de hand te doen kwam de stichting voor de keuze het gebouw te kopen of elders huisvesting te zoeken. Voorzitter Simon Pattinasarany: “We zaten met de handen in het haar.”

Na een enquête gaf de Molukse gemeenschap Lunteren/Ede aan om een voorkeur te hebben om het gebouw te behouden. Labyrinth Onderzoek en Advies onderzocht of het haalbaar was om het voor de stichting te behouden. Uit de cijfers bleek dat het haalbaar was en de uitkomsten van het onderzoek werden voorgelegd aan de gemeente Ede. Het overleg met de gemeente over de koop van het gebouw startte in 2016. Daar de stichting ANA PUNA geen subsidie krijgt moet het op zoek naar inkomsten. Als eerste stap daarin werd kinderdagverblijf Bijdehandjes als huurder binnengehaald.

Impasse

In 2019 kwam Ana Upu via Rein Sohilait in contact met OHG. Pattinasarany: “We zaten in een grote impasse. OHG kon vanuit een rol als neutrale buitenstaander gemeente en stichting weer aan één tafel krijgen. Want op dat moment stond het echt stil. Wij zijn allemaal vrijwilligers en hebben weinig kaas gegeten van hoe het werkt met overheden. We hadden nog nooit in een dergelijke situatie gezeten. Dus de hulp van OHG was meer dan welkom.”

Gebouw overnemen

Samen met OHG, adviesbureau Labyrint, de gemeente en een financier kwam er een oplossing. Het komt erop neer dat de stichting het gebouw van de gemeente kan overnemen. Het kinderdagverblijf blijft huurder en de financiering is rond. Bij die laatste zijn onder andere een financiële instelling en een participatiefonds betrokken. Pattinasarany: “Ik waardeer het meedenken, adviseren en meedoen van OHG. Ze hebben onder meer connecties met banken, waardoor ook dat contact is gelegd. Al met al ontstond er zo een pad naar verzelfstandiging. Hoe het er nu voorstaat? We stonden 100 meter voor de finish, nu nog maar 20 meter. De koopovereenkomst is er en contractueel zijn we rond. Het plan moet alleen nu nog langs de gemeenteraad.”

OHG bood een voorfinanciering van de uitbreiding van het gebouw, om naast het kinderdagverblijf en een sportschool die al in het pand zitten, ook accommodatie te kunnen bieden voor het verhuren van kantoorruimte of voor feestelijkheden. “Daarmee proberen we de huur te verlichten. Al met al hebben we, mede door het instappen van OHG, meer toekomst gekregen zodat we weer verder kunnen als stichting.”

Meerwaarde OHG

“De Molukse gemeenschap raakte tussen de wal en het schip”, vertelt Ron de Gruyter, teammanager OHG bij Oost NL. “Uit maatschappelijk oogpunt werd dit door alle betrokkenen betreurd. We zijn met Ana Upu en de gemeente om tafel gaan zitten om een oplossing te vinden. We konden afspraken maken over de verkoop van het pand door de gemeente aan Ana Upu en over de herontwikkeling in de volgende fase, waarbij ook een sportschool en een kinderdagverblijf ruimte behielden in het pand. We brachten in deze casus partijen weer samen, keken hoe de verkoop en herontwikkeling plaats zou kunnen vinden en zochten een financier. Dat alles heeft geleid tot een betaalbare overeenkomst van verwerving door Stichting Ana Upu. Dat het kinderdagverblijf en de sportschool er ook in zitten maakt het voor de stichting beter behapbaar. Als OHG maakten we van de input van Ana Upu, de gemeente en de financier een financierbaar model. Daar waar het anders door de markt niet was opgepakt. Dit zijn typisch van die casussen waar wij kunnen inspringen om ontwikkeling – tegen de stroom in - toch mogelijk te maken. Ik ben blij dat Oost NL de Molukse gemeenschap hier in heeft kunnen helpen.”

OHG is de Ontwikkelings- en Herstructureringsmaatschappij  van de provincie Gelderland. Deze casus stond eerder in het Jaarbericht 2021.