Header fallback 1

Kolmer neemt met hulp ‘groeivoucher’ werkproces onder de loep

De elektromotoren van Kolmer zijn over de hele wereld te vinden, zoals in Oostenrijkse skiliften en in waterpompen in de woestijn. Najaar 2022 start het bedrijf uit Putten met de bouw van een nieuw duurzaam pand in Harderwijk. “Een goed moment om opnieuw na te denken over onze processen,” zegt algemeen directeur Martijn Stoffelsen. “Verandering is een kans. Via De Groeiversneller hebben we hulp ingeschakeld bij het kritisch kijken naar het werkproces; kan het nog slimmer en duurzamer?”

Met het programma De Groeiversneller en via ‘groeivouchers’ ondersteunt de provincie Gelderland mkb’ers met groeiambitie. Oost NL is programmamanager. Is jouw bedrijf ook gevestigd in Gelderland en wil je een groeivoucher aanvragen? Kijk op onze website naar de voorwaarden.

Kennis van ‘de vloer’ gebruiken

Kolmer Elektromotoren gebruikt de zogenoemde groeivoucher voor ondersteuning van een externe expert bij het onder de loep nemen van alle bedrijfsprocessen. Met als doel een ‘zelflerende, efficiënte organisatie, met betrokken medewerkers.’ De reacties van medewerkers daarop zijn wisselend, ervaart Stoffelen. “Sommigen zeggen: doe ik het niet goed dan? Maar je moet het niet zien als kritiek, het is nieuwsgierigheid. Je krijgt de tijd om na te denken over hoe en waarom je iets doet. Daar is in de waan van de dag vaak geen ruimte voor. Bedenk: hoe kan ik mijn radartjes soepel laten lopen zodat het gehéél nog beter loopt. Wees je ervan bewust dat jouw actie impact heeft op de volgende schakel. Een coach helpt ons daarbij. Hij brengt geen verandering teweeg, dat moet je zélf doen, de coach geeft tools. Als directie bepalen we de koers maar we maken dankbaar gebruik van de kennis van  ‘de vloer’, zij weten het beste hoe het moet.”

Rob van Vollenhoven, senior projectmanager Tech bij Oost NL: “We hebben Kolmer een groeivoucher toegekend zodat ze met externe ondersteuning interne processen nader kunnen bekijken; zit iedereen nog op de juiste plek en kunnen acties slimmer met minder verspillingen? Om zo te kunnen groeien en uitdagingen als krapte op de arbeidsmarkt het hoofd te bieden. We hebben Kolmer ook gewezen op de mogelijkheid een zogenoemd smart industry voucher aan te vragen voor digitalisering, we denken graag mee.”

Duurzaam omgaan met pand en personeel

In oktober 2022 start de bouw van een nieuw pand in Harderwijk. Het was nog even spannend of de bouw door zou gaan. Gezien de explosieve prijsstijgingen en materiaaltekorten rees de vraag of het nog verantwoord is te gaan bouwen. Onlangs besloten de aandeelhouders de bouw door te laten gaan, ‘tegen de stroom in’. “Je kunt wel wachten maar in één jaar tijd verandert er niet veel. En drie of vier jaar kunnen we niet wachten. We groeien, er moet nu iets gebeuren.” Als alles volgens plan verloopt, is het nieuwe pand oktober 2023 gereed, dezelfde maand waarin Kolmer haar 40-jarig bestaan viert.

Het nieuwe pand krijgt zonnepanelen en wordt gasloos. Daarvoor is wel een andere manier van denken vereist, zegt Stoffelsen. “Bijvoorbeeld: spuitcabines zijn vaak gas gestookt. Als het heel koud is in de winter, kost het veel warmte om de lucht te verwarmen, wat ga je dan voor maatregelen treffen wanneer je maar 3 x 80 Ampère geleverd krijgt . Dan moet je overwegen op een andere dag of ander tijdstip te gaan spuiten. Je moet soms concessies doen en je proces aanpassen.”

Duurzaamheid gaat niet alleen over milieu, ook over mensen.  “De p van people is net zo belangrijk als de p van planet. Medewerkers moeten een goed ingerichte werkplek hebben en werken zonder hun lichaam onnodig te belasten. Ook denken we na over de blijvende inzet van oudere medewerkers. Hun kennis is goud waard binnen ons leermeester/gezel concept.”

Van groothandel naar maatwerk

Stoffelsen: “Van oorsprong zijn we een groothandel. We kochten wereldwijd motoren in en leverden die aan alle soorten en maten bedrijven die motoren nodig hebben voor hun product, denk aan de scheepvaart, pompen, ventilatoren en de aandrijftechniek. In de loop van de jaren is onze rol verandert, we leveren nu steeds meer maatwerk. We modificeren motoren, geheel naar de specifieke wensen van de klant, een standaard motor blijkt vaak niet voldoende te zijn. Wij leveren motoren aan bedrijven in Nederland en Engeland. Via het eindproduct van onze klant komen ze overal terecht.

Speed, Special en Service

Kolmer gaat er prat op ‘uniek’ te zijn, waar zit hem dat unieke in? Stoffelsen: ”Wij zijn geen onderdeel van een multinational, wij maken onze eigen keuzes. Als wij iets bedenken, kunnen we het diezelfde dag organiseren, en dat gebeurt ook. Speed, Special en Service, dat is onze specialiteit. We leveren snel, op maat, en met een hoge mate van service. Dat is in onze sector uniek. Klanten zeggen wel eens, als je het niet meer weet, moet je Kolmer bellen.”

Uitdagingen

Ook Kolmer heeft te maken met uitdagingen zoals materiaaltekorten, maar ‘ondanks beperkingen proberen we beter en sneller te zijn dan concurrenten’. Personeelsgebrek is een groot probleem momenteel bij veel bedrijven. “Wij zijn nu zo georganiseerd dat mensen op meerdere plekken inzetbaar zijn. Medewerkers hebben meerdere kwaliteiten waardoor we flexibel zijn. Iemand van de buitendienst kan bijvoorbeeld ook makkelijk ‘binnen’ ingezet worden.”