Header fallback 1

Van reststroom naar banket

Met haar bedrijf Trash’ure Taarten voorkomt Jeanne van Ittersum verspilling van groenten en fruit. Zoals van wortels die een afwijkende vorm hebben en daarom het potje niet halen, maar nog prima zijn voor een heerlijke taart. Jeanne: “Of denk aan aardbeien zo groot dat ze splijten. Qua smaak mankeert er niets aan, sterker nog, ze zijn juist heel lekker zoet. Maar ze worden als te rijp bestempeld, omdat ze nog de hele voedselketen door moeten. Wij verwerken ze in ons banket.”  Daarnaast houdt Trash’ure Taarten zich bezig met de ontwikkeling van ‘biobased’ kleurstoffen. Met ondersteuning van het programma De Groeiversneller onderzoekt het jonge bedrijf de mogelijkheid om kleurstof te winnen uit reststromen van de gladiolenteelt.

Ali + Jeanne.jpg

‘Producten telen voor kleurstof is ook een vorm van verspilling’

Jeanne: “In de voedingsmiddelen industrie worden veel kleurstoffen gebruikt. Tegenwoordig zijn de milieuvriendelijke, biobased, kleurstoffen in opkomst. Er zijn producten, zoals pompoenen, die alléén voor de kleurstof geteeld worden. De rest gaat weg, wordt niet gegeten. En ís vaak ook nauwelijks te eten omdat het niet voor de smaak en voedingswaarde gekweekt is. Dat is ook een vorm van verspilling: je gebruikt water en land alleen maar voor het kleuren van ons eten. Wij kijken of dit anders kan. Is het mogelijk om uit réststromen, in plaats van uit primair eten, kleurstoffen te winnen?”

“In de regio Nijmegen worden veel gladiolen verbouwd en als de bloem geoogst is, blijft de bol als reststroom over. Deze bol is roze/paarsig van de binnenkant en die kleur kan mogelijk als natuurlijke kleurstof dienen.” Om dat te onderzoeken schakelt Trash’ure Taarten externe expertise in, mede gefinancierd door De Groeiversneller.

Korte keten

Jeanne vindt het belangrijk de voedselketen kort te houden. “Wij kopen onze granen direct van de boer, in onze regio. En onze noten komen niet uit Marokko of Madagaskar maar 17 km. hier vandaan. Korte lijnen, dat scheelt onder andere transportbewegingen, CO2-uitstoot en opslag tijd- en ruimte.”

Het assortiment van Trash’ure Taarten varieert. “Wat we maken is afhankelijk van wat we aangeboden krijgen. Aan de ene kant hebben we een constante stroom van bepaalde producten, daarnaast hebben we ad hoc aanbod. Dat word ik bijvoorbeeld gebeld: ‘Ik heb pruimen, kun je daar iets mee?’ Vanuit de reststromen bedenken we de producten.”

Korte keten

Jeanne is afgestudeerd Milieukundige en richtte haar bedrijf op uit frustratie: “Ik had een hekel aan boodschappen doen. Zoveel verpakkingen, zoveel lucht en zoveel verspilling; het gaf me een rot gevoel. Ik dacht, ik ben vast niet de enige die dit voelt, en besloot zelf maar een bedrijf te starten, waarbij mensen geen rot gevoel hoeven te krijgen.” Ze bouwde haar bedrijf op twee pijlers: het tegengaan van verspilling, en het realiseren van werk voor vluchtelingen. “Er is veel werkloosheid onder vluchtelingen in Gelderland. Wij zien dat graag anders. We werken impact gedreven en niet winst gedreven.”

Plannen voor de toekomst heeft Jeanne genoeg, zoals verhuizen naar een groter pand. “We gaan een bestaand pand verbouwen, zo duurzaam mogelijk, in ieder geval gaan we van het gas af.”