Header fallback 1

Oekraïense delegatie verkent mogelijkheden in Oost-Nederland voor wederopbouw en samenwerking

Een delegatie van Oekraïense bedrijven, ambtenaren en regionale ontwikkelingsmaatschappijen heeft de afgelopen dagen een bezoek gebracht aan Overijssel. Hun missie? Het verkennen van mogelijkheden voor samenwerking op gebieden als logistiek, infrastructuur, energie, agrofood en agritech, met een speciale focus op het absorberen van Nederlandse expertise en aanpak.

Delegatie Oekraïne

Nederlandse hulp bij wederopbouw

Ondanks de aanhoudende oorlog in Oekraïne willen Nederlandse bedrijven een helpende hand bieden bij de wederopbouw van het getroffen land, voornamelijk gericht op sectoren zoals voeding, logistiek en energietransitie. De Nederlandse overheid ondersteunt deze inspanningen met subsidies, verzekeringen en leningen, waardoor de samenwerking verder wordt aangewakkerd. De Oekraïense economie moet weer gaan groeien. Voor de (toekomstige) wederopbouw, maar ook om de oorlog te kunnen winnen. "We zitten in een nieuw tijdperk, ons land verandert. We willen heel graag handelen met Nederland en specifiek ook Provincie Overijssel vanwege de kennis op gebied van transport, energie(opslag)  en landbouw", vertelt de Oekraïense viceminister van Economie Nadiya Bigun. Zie ook het interview dat hierover in De Stentor verscheen: Waarom een Oekraïense viceminister naar Overijssel komt: ‘Zo kunnen we blijven strijden tegen Rusland’ | Home | destentor.nl

Provincie Overijssel als voortrekker

Een voortrekkersrol in deze samenwerking wordt gespeeld door de provincie Overijssel. Erwin Hoogland, gedeputeerde Economie en Internationaal, geeft in een interview aan RTV Oost aan: "We hebben veel aandacht voor de oorlog, maar op langere termijn moeten we ook kijken naar de wederopbouw", stelt de Overijsselse bestuurder. "Daarin kan Oost-Nederland een belangrijke rol spelen, je kan in Oekraïne goed ondernemen. Vergis je niet: van het oosten naar het westen in Oekraïne, is van Amsterdam naar Berlijn. Natuurlijk moet je oorlogsgebied mijden, maar er bestaan echt kansen om te investeren in de opbouw van Oekraïne."

Bedrijven zoals Hortilife en Royal GD uit Deventer zetten al concrete stappen om bij te dragen aan de heropbouw van Oekraïne. De Stentor en RTV Oost bezochten o.a. Hortilife en schreven daar de volgende berichten over: Oekraïense delegatie probeert deals te sluiten met Overijsselse bedrijven - RTV Oost en Dit bedrijf durft te bouwen in oorlogsgebied: 'Oekraïne heeft hulp nodig, juist nu’ | Het beste van de Stentor | destentor.nl
 

Concrete stappen voor samenwerking

Een hoogtepunt van het bezoek was de speciale platformbijeenkomst op 16 april, georganiseerd door het publiek-private Landbouw & Voedselzekerheid Platform Oekraïne (lees hier meer over de speciale platfora op het gebied van water, gezondheidszorg en voedsel en landbouw), in samenwerking met Oost NL. Hier tekende Oost NL een Memorandum of Understanding (MoU) met de regio's Vinnytsia, Odessa, Sumy en Khmelnytskyi. Dit MoU heeft als doel de samenwerking tussen Nederlandse en Oekraïense bedrijven te bevorderen, met een speciale focus op kleine en middelgrote ondernemingen.

Belang van samenwerking

Wendy de Jong, algemeen directeur van Oost NL, benadrukte het belang van deze samenwerking voor beide landen: "Met deze samenwerking werken we aan het versterken van de economie van Oekraïne, stimuleren we onderlinge kennisdeling en brengen we onze Nederlandse bedrijven in beeld die kunnen helpen bij de wederopbouw van Oekraïne. Voor beide landen heeft dit maatschappelijke en economische waarde."

De aanwezigen spraken over het verbeteren van de economische situatie in de regio’s, de veerkracht van de Oekraïense bevolking, en de behoefte aan versterking van de economie ondanks aanhoudende conflicten. Vertegenwoordigers van zowel Nederlandse als Oekraïense zijde benadrukten de banden tussen beide landen en de bereidheid om constructief bij te dragen aan de wederopbouw.