Header fallback 1

Japanse delegatie duikt in Oost-Nederlandse deeptech-mogelijkheden

Op 21 en 22 maart bezocht een Japanse delegatie Oost-Nederland, met stops in Nijmegen en Enschede. Het doel van het bezoek is om kennis te delen, te netwerken en mogelijkheden voor toekomstige samenwerking te verkennen op het gebied van deeptech. Dit kan leiden tot nieuwe innovaties en economische groei voor beide landen. De delegatie werd op donderdag hartelijk verwelkomd op de Noviotech Campus in Nijmegen, waar ze werden ontvangen door Wendy de Jong, algemeen directeur Oost NL. Daarnaast stonden bezoeken aan onder meer het MESA+ Institute van de Universiteit Twente en aan Fraunhofer NL op de agenda.

1711101581331.jpg

Oost-Nederland: partner in deeptech

In Oost-Nederland wordt hard gewerkt aan deeptech-oplossingen voor belangrijke uitdagingen zoals klimaatverandering en gezondheidszorg. Op de Noviotech Campus in Nijmegen en bij verschillende laboratoria van de Universiteit Twente vindt onderzoek plaats naar geavanceerde technologieën zoals semiconductors, fotonica en kwantumtechnologieën om nieuwe oplossingen te ontwikkelen die ons leven kunnen verbeteren.

Donderdag bezocht de delegatie bedrijven en onderzoeksinstellingen op de Noviotech Campus, gevolgd door een receptie met Oost-Nederlandse High-Tech-netwerk.

Op vrijdag gaf Bram Nauta, hoogleraar Integrated Circuit Design aan de Universiteit Twente, een keynote – waarna de Japanse delegatie kennis kon maken met de ontwikkelingen op de campus van de UT. Onder meer met een rondleiding bij het Fraunhofer Innovation Platform. Om het bezoek af te sluiten bezocht de delegatie Grolsch, in het bijzijn van Erwin Hoogland, gedeputeerde van de provincie Overijssel. De bierbrouwer is eigendom van het Japanse Asahi.

De delegatie bestond uit vertegenwoordigers van het Japanse Ministerie van Economische Zaken, onderzoeksinstellingen en bedrijven, waaronder vier vooraanstaande universiteiten - Tokyo, Kyushu, Osaka en Keio - en vijf bedrijven.

Verkenning mogelijkheden in Nederland

Gedurende de hele week brachten de leden van de Japanse delegatie ook bezoeken aan high tech hotspots in Delft en Eindhoven voor verdere verkenning van mogelijkheden voor samenwerking en innovatie binnen het Nederlandse technologielandschap. Dit bezoek markeert een veelbelovende samenwerking tussen Nederland en Japan op het gebied van deeptech.

Het doel is Nederland te positioneren als een sterke partner op het gebied van deeptech, met een focus op semiconductors, fotonica en kwantumtechnologieën. Het bezoek is geïnitieerd door de innovatieafdeling van de Nederlandse ambassade in Japan en markeert de eerste in een reeks activiteiten onder een Memorandum of Understanding tussen de twee landen over dit thema.