Header fallback 1

Gelderland maakt werk van de Nieuwe Zijderoute

Gedeputeerde Michiel Scheffer en de Arnhemse wethouder Ron König vierden op 21 november 2017 in Wuhan dat de eerste trein met goederen uit Gelderland is binnengekomen. Aan boord van de trein zijn koffiebonen van Peeze uit Arnhem, sportvoeding van Mojo Nutrition uit Apeldoorn en ketchup van Heinz uit Elst. De goederen zijn vervoerd over de Nieuwe Zijderoute van China naar Europa. De treinverbinding biedt kansen voor Gelderse bedrijven om hun afzetmarkt te vergroten. In 2018 moeten er 150 Gelderse producten in de Chinese supermarkten liggen.
171121_Trein_Ceremonie_Wuhan2

Nieuwe Zijderoute

De aankomst van trein is onderdeel van de Gelderse handelsmissie aan Wuhan, die Oost NL in de week van 21 november 2017 organiseert. Samen met Chinese partners maakt Gelderland werk van de zijderoute. 

Sneller en goedkoper

China investeert meer dan €100 miljard in de Nieuwe Zijderoute van Wuhan naar Duisburg. Goederenvervoer over de zijderoute is 2 keer sneller dan met de boot en 2 keer goedkoper dan met het vliegtuig. Met nieuwe koelsystemen zijn goederen langer houdbaar in de trein. Dit biedt nieuwe kansen voor de voedingsindustrie in Gelderland. Vervoer per vliegtuig is voor die producten te duur en vervoer met de boot duurt te lang.

China heeft haast

Het goederenvervoer over de Nieuwe Zijderoute groeit snel. In 2011 reden er nog maar 6 treinen van China naar Europa. Nu zijn dat er meer dan 6.000 per jaar. Maar het zijn vooral Chinese producten die over de zijderoute worden getransporteerd. Slechts 1 op de 5 treinen rijdt vol weer terug naar China. Te weinig vindt gedeputeerde Scheffer: ‘We kijken nog te veel naar het westen, terwijl de groei uit het oosten komt. China wacht niet op ons. We moeten die containers zien te vullen, anders missen we straks de trein.’

Nauwe banden

Aan de handelsmissie doen deze week 17 Gelderse bedrijven mee, waaronder Peeze, Lensing Food en HSF Logistics. In China gaan alleen deuren voor bedrijven open als de overheid dit ondersteunt. Provincie Gelderland heeft al 16 jaar een relatie met de provincie Hubei met Wuhan als hoofdstad. Arnhem is een zustergemeente van Wuhan. Wethouder Ron König neemt namens Arnhem deel aan de handelsmissie. Burgemeester Marcouch was in de week van 13 november 2017 in Wuhan voor de viering van de stedenband met Wuhan. In aanwezigheid van de burgemeester tekenden de Arnhemse bedrijven Nedstack en Hymove een overeenkomst met Dongfeng voor de ontwikkeling van waterstofbussen.

Vlog

Oost NL organiseerde deze handelsmissie naar China. De eerste indrukken van Jacqueline Baar van Biomygreen: