Header fallback 1

BLOG: Waar een klein land groot in kan zijn

Geschreven door Janet de Rooy-Smid, projectmanager Energy & Circular, vanwege de Week van de Circulariteit 11 t/m 16 maart 2024.

groene wereldbol.jpg

Een jaar geleden schreef ik mijn eerste blog tijdens de Week van de Circulaire Economie en er is weer een hoop gebeurd in een jaar tijd! Zoals men ook wel zegt: ‘time flies when you are having fun’.

Het afgelopen jaar heeft circulariteit steeds meer aandacht gekregen, niet alleen regionaal maar ook internationaal. Een mooi voorbeeld was mijn bezoek aan Helsinki vorig jaar aan het World Circular Economy Forum. Een bijeenkomst voor bedrijven en beleidsmakers over de hele wereld die met elkaar de schouders er onder willen zetten voor een nog duurzamere toekomst.

De volgende World Circular Economy Forum wordt dit jaar in Brussel gehouden en uiteraard zijn we vanuit Oost NL aanwezig. Naast dat het ons inzichten biedt in de laatste ontwikkelingen op het gebied van circulair beleid, zijn er ook inspirerende startups en scale-ups aanwezig die we hard nodig hebben, ook hier in Nederland, om onze doelstellingen te halen.

"Nederland is een van de meest innovatieve landen in de wereld met een open zakelijke cultuur."

Helaas is het niet allemaal hosanna geweest, zoals jullie wellicht allemaal hebben kunnen lezen. Er liggen enorme uitdagingen op het gebied van netcongestie, stikstof, water en beschikbare ruimte. Het lijkt wel of ons land ‘op slot’ zit. Als een bedrijf zich wil vestigen of wil uitbreiden, kan de wachttijd voor een netaansluiting oplopen tot meerdere jaren. Dit vergt keuzes maken maar vooral ook: hoe ziet Nederland eruit in 2040? Want als je hier een duidelijke visie op hebt, dan zijn de keuzes, die je nú moet maken, makkelijker.

Als ik het voor het zeggen had? Dan zou ik zeggen, Nederland is een van de meest innovatieve landen in de wereld met een open zakelijke cultuur. Ik zie het overal om me heen, partijen die samen willen werken aan grote uitdagingen onder de noemer ‘open innovation’. In een tijdsbestek van ca. 2 uur rijden (of OV) heb je 14 universiteiten. We zijn een ontzettend klein land!

Een mooi voorbeeld is het Battery Competence Cluster (BCC), universiteiten en bedrijven hebben de handen in een geslagen om de volgende generatie batterijen te ontwikkelen met als een van de speerpunten recycling. Het BCC is tevens penvoerder van het ingediende Nationaal Groeifonds voorstel ‘Material Independence and Circular Batteries'. Met dit voorstel draagt het cluster bij aan de klimaatdoelen zoals CO2-reductie, zero-emissie vervoer en vermindering van gebruik in schaarse grondstoffen.

"Deze gezamenlijke aanpak werpt internationaal ook al zijn vruchten af."

Deze gezamenlijke aanpak werpt internationaal ook al zijn vruchten af. Diverse recyclers uit o.a. het Verenigd Koninkrijk en Brazilië kijken nu naar Nederland of zie hier hun demonstratiefabriek met de laatste technologie op het gebied van batterij recycling neer willen zetten. Dit helpt Nederland en Europa om de schaarse grondstoffen die we al hebben, nogmaals te gebruiken. Uiteraard help ik ze daar graag bij!

Dus ondanks de uitdagingen zijn er ook zeker kansen. Het is aan ons samen, beleidsmedewerkers, bedrijven en kennisinstellingen om deze kansen te pakken en dan zie ik het pad naar 2040 al een stuk zonniger in.

Wil je weten wat Oost NL voor jou of jouw bedrijf kan betekenen op het gebied van circulariteit, neem dan gerust contact met ons op!