Header fallback 1

BLOG: Innovatiemissie naar Taiwan – op zoek naar samenwerking en interessante bedrijven voor Oost-Nederland

Na de coronapandemie is het maar wat fijn dat we vanuit Oost NL weer kunnen bijdragen aan innovatiemissies. Ik was vorige maand onderdeel van de innovatiemissie naar Taiwan, waarbij semicon en geïntegreerde fotonica centraal stonden. Twee thema’s waar (Oost-)Nederland, net als Taiwan, in uitblinkt. Het mes snijdt bij zo’n missie aan twee kanten: Nederlandse ondernemingen kunnen internationale partners vinden. En we kunnen internationale bedrijven interesseren voor vestiging in Oost-Nederland.

Semicon Taiwan.png

Het behoeft geen betoog dat Taiwan een belangrijke positie inneemt in de mondiale chipproductie. Bijna 60% van het wereldvolume wordt in Taiwan geproduceerd. En, fun fact: ‘s werelds grootste chipproducent TSMC (Taiwan Semiconductor Company) is ooit mede opgericht door Philips.

"Er blijkt veel interesse te zijn voor de ontwikkelingen in Nederland op het vlak van geïntegreerde fotonica"

Vanuit onze regio namen PHIX, MESA+ en CITC ook deel aan de missie. Het programma startte met een Taiwanees-Nederlandse conferentie waar bedrijven en onderzoekers laatste inzichten deelden. Meer dan 140 deelnemers kwamen hier op af en dat was boven verwachting! Temeer ook omdat er die dag in het zuiden van Taiwan een tyfoon over het land raasde waardoor het onzeker was of men wel mocht reizen.

Parallel aan de missie vond de Semicon Taiwan plaats, de jaarlijkse semiconductorbeurs waar ik samen met onze collega’s van de Netherlands Foreign Investment Agency Taiwan drie dagen heb besteed aan het bezoeken van relaties en het leggen van contacten bij bedrijven die we nog niet kennen. Daar hadden we vooraf al het nodige werk aan besteed om de juiste suspects en prospects te selecteren.

Geïntegreerde fotonica omarmd door de industrie?

Er blijkt veel interesse te zijn voor de ontwikkelingen in Nederland op het vlak van geïntegreerde fotonica en vooral ook in de integratie met elektronica. Een teken aan de wand dat geïntegreerde fotonica nu nadrukkelijker gaat worden omarmd door de industrie? Het heeft er alle schijn van. Ons verhaal is dat van een sterk semiconductor ecosysteem in Nijmegen en het cluster van chipdesign bedrijven in Twente, als onderdeel van een sterk nationaal cluster. Hoe gek het ook klinkt, maar op dit soort evenementen moeten we de kracht van Nederland ten volle gebruiken, dat maakt ons verhaal nóg sterker!

Serieuze interesse in (Oost-)Nederland

Eind december verwachten we een eerste fact finding trip te kunnen organiseren na aanleiding van deze trip, een van de grotere chipdesign bedrijven in Taiwan heeft serieuze interesse om activiteiten op te zetten in Nederland. Daar gaan we ons best voor doen. Medio volgend jaar verwachten we een inkomende missie van Taiwanese bedrijven om Nederland te bezoeken. Dan draaien we de boel om en laten we zien waar in Taiwan alleen over konden praten. Een mooi resultaat!
 

Bart van 't Ende is projectmanager Tech bij Oost NL en ondersteunt (internationale) bedrijven bij hun vestiging in Oost-Nederland.