
NoPalm Ingredients is op een missie: palmolie zonder palmbomen
NoPalm Ingredients is op een missie: ’s werelds grootste producent van palmolie worden zónder palmbomen te gebruiken. NoPalm Ingredients is net zo blij met Oost NL als Oost NL met de start-up. Medeoprichter en CEO Lars Langhout: ‘Oost NL is een versneller voor ons.’ ‘En andersom is NoPalm Ingredients een verrijking van het ecosysteem en een voorbeeld voor andere start-ups’, vindt Gerben Dijksterhuis, senior investment manager Food bij Oost NL.

Wat draagt NoPalm Ingredients bij aan een duurzame wereld?
Lars Langhout: ‘We maken een duurzame vervanger voor palmolie. Het ‘geheim’ zit in het opwaarderen van reststromen, door middel van een fermentatieproces. We nemen suikerhoudende resten uit de voedingsmiddelenindustrie, zoals aardappelschillen, en fermenteren die. De gisten vermenigvuldigen zich dankzij de suikers. De gist breken we vervolgens open en daar loopt dan olie uit.'
'Zo oogsten we de duurzame vervanger van palmolie. We gaan voor ‘worldwide domination’. We willen wereldwijd fabrieken neerzetten en de olie lokaal verkopen. NoPalm Ingredients reduceert de CO2-uitstoot met 90 procent en het grondgebruik met 99 procent in vergelijking met palmolie.’
Wat is de waarde van het food ecosysteem in Oost-Nederland voor NoPalm Ingredients?
Gerben Dijksterhuis: ‘NoPalm Ingredients is gevestigd in Wageningen en hun eerste demofabriek komt in Ede op het terrein van NIZO Food Research en met de Biotechnolog Fermentation Factory Ede (BFF) als buren. BFF is een ultramoderne, open scale-upfaciliteit in opbouw, waar ondernemers hun fermentatieprocessen straks kunnen testen en opschalen onder voedselveilige condities.'
'Natuurlijk weet NoPalm Ingredients– met professor Jeroen Hugenholtz als mede-oprichter – als geen ander hoe fermentatie werkt, maar toch kan BFF een sparringpartner zijn. De faciliteit richt zich op het verkleinen van de zogenoemde ‘valley of death’ tussen labonderzoek en industriële productie, een cruciale stap voor start-ups die hun proces willen valideren op pilotschaal.’
Lars Langhout: ‘We hebben inderdaad contact gehad met Marcel Oogink van BFF. Hij heeft zelf een start-up in algen gehad. We hebben hem naar zijn ervaringen gevraagd: waar ben jij tegenaan gelopen? Wat werkt niet, wat werkt wel? Hoe financier je je apparatuur? Hij heeft dat slim met leaseconstructies gedaan. En hij heeft ons in contact gebracht met stichtingen waar je laboratoriumapparatuur kunt leasen. Voor een schappelijk tarief.’
Gerben Dijksterhuis: ‘BFF is tot stand gekomen met steun van Oost NL en in nauwe samenwerking met NIZO Food Research. In Nederland zijn er allerlei hotspots rondom specifieke kennis. Hoe mooi is het als in Ede de hotspot voor fermentatie steeds verder uitbreidt?’
Lars Langhout: ‘Het werkt twee kanten op. De ene keer krijgen wij informatie, de andere keer delen we zelf onze kennis en ervaring. Bijvoorbeeld met ondernemers van een vroege-fase-start-up. Hoe zet je je bedrijf op de kaart, hoe kom je in de spotlight, hoe doe je met events mee en hoe krijg je financiering? Partijen uit Gelderland en Overijssel vraag ik altijd: heb je al met Oost NL gepraat?’
Wat doet Oost NL om NoPalm Ingredients verder te brengen?
Lars Langhout: ‘Oost NL is een versneller voor ons. Ze hebben bijvoorbeeld de doorslag gegeven in een financieringsronde. Dat Oost NL zegt, ‘wij investeren in deze innovatie’, geeft andere partijen het vertrouwen om mee te doen.'
'Ook voor het binnenhalen van subsidies heeft Oost NL ons geadviseerd en ze hebben het voor ons en andere start-ups mogelijk gemaakt op de beurs Food Ingredient Europe te staan. Dat is eigenlijk een kostbare aangelegenheid, maar Oost NL regelt dat meerdere start-ups uit Oost-Nederland samen een plek delen. En ze hebben ons in contact gebracht met ondernemers in de zuivel- en aardappelindustrie. Met de reststromen van die bedrijven hebben we veel ontwikkelingswerk kunnen doen. En momenteel zijn we met een van die bedrijven in gesprek over een structurele samenwerking.’
Gerben Dijksterhuis: ‘Het leuke aan NoPalm Ingredients is dat Lars en Jeroen heel bevlogen zijn. Wij kunnen vanuit Oost NL helpen, maar de ondernemer moet het doen. En dat gebeurt. Ze hebben een duidelijke visie, veel ervaring en alle commitment om hun plan uit te voeren. Tel daarbij op de synergie met BFF en NIZO. Ja, het is een voorbeeld voor andere start-ups.’


