NieuwsEventsWerken bij
Oost NL logo
Oost NL logo
foto van Bart Heuts bij Twente Medical Optics

Een overtuigende pitch voorbereiden in 7 stappen

Een sterke pitch kan het verschil maken tussen een gemiste kans en een succesvolle samenwerking met investeerders. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw verhaal de aandacht grijpt én blijft hangen? In dit artikel nemen we je mee door de zeven essentiële stappen voor het voorbereiden van een overtuigende pitch.

foto van Bart Heuts bij Twente Medical Optics

Of je nu een start-up bent die op zoek is naar financiering of een ervaren ondernemer die nieuwe kansen wil benutten, deze tips helpen je om professioneel en doelgericht voor de dag te komen.

1. Ken je publiek

Elke investeerder heeft zijn eigen focus en investeringscriteria. Doe daarom vooronderzoek naar hun investeringsstrategie en portfolio, en pas je pitch daarop aan. Focus op de punten waarmee jij je onderscheidt en geef investeerders de informatie die zij nodig hebben om een geïnformeerde beslissing te maken. Een pitch op maat vergroot je kansen op succes. 

2. Wees kort en duidelijk

Houd je pitch bondig en to-the-point. Begin met het probleem en laat zien hoe jouw oplossing aansluit. Investeerders beslissen vaak snel of ze geïnteresseerd zijn. Grijp de aandacht met een heldere structuur en eindig krachtig. Heb je een demo? Laat deze direct zien; beelden zeggen meer dan woorden.

3. Presenteer je team 

Het team is net zo belangrijk als het idee zelf. Investeerders willen zien dat je een evenwichtig team hebt met ervaring en complementaire vaardigheden. Toon dat jouw team beschikt over zowel technische als commerciële expertise en dat jullie gecommitteerd zijn om de onderneming naar de volgende fase te brengen.  

4. Zorg voor een onderbouwde financieringsbehoefte

Zorg dat je financieringsbehoefte realistisch is. Te veel of te weinig vragen wekt de indruk dat je je financiële planning niet op orde hebt. Weet precies wat je nodig hebt en hoe dit jouw bedrijf verder helpt.

5. Presenteer feiten 

Investeerders zijn niet altijd op zoek naar harde cijfers, dit is met name wat later in de levensfase van een bedrijf. Het gaat vooral om het eerlijke verhaal. Vertel geen onzin, maar wees transparant en geef ook aan als je ergens geen antwoord op hebt. Investeerders zullen doorvragen en uiteindelijk moet je in een due diligence toch inzicht geven. Het verdraaien of opblazen van het verhaal leidt direct tot een breuk in het vertrouwen.

6. Let op je woorden 

Gebruik krachtige en zelfverzekerde taal. Zinnen als “We proberen…” of “Ik geloof dat…” klinken onzeker. Praat over wat je doet, niet over wat je hoopt te doen. Vermijd superlatieven zoals ‘revolutionair’ of ‘gigantisch’. Stel prikkelende vragen zoals “Wist je dat…?” om je publiek betrokken te houden. 

7. Oefenen, oefenen, oefenen

Een overtuigende pitch vergt oefening. Zorg dat je jouw verhaal vloeiend en zelfverzekerd kunt brengen. Onthoud dat jouw manier van presenteren net zo belangrijk is als de inhoud. Zorg dat je goed voorbereid bent op vragen en verwerk feedback in een volgende versie.

Ook interessant

Business Angels
Ik zoek een investeerder
Financieringsanalyse

Bart Heuts

projectmanager Business Angels

06 22 49 08 26

bart.heuts@oostnl.nl

LinkedIn-profiel

Op zoek naar een investeerder voor jouw bedrijf?

Ben je op zoek naar financiering voor je startup of groeibedrijf? Oost NL helpt je verder met investeringsmogelijkheden en begeleidt je om de juiste financiering te vinden die bij jouw bedrijf past.

Kom meer te weten

Op zoek naar een investeerder voor jouw bedrijf?

Ben je op zoek naar financiering voor je startup of groeibedrijf? Oost NL helpt je verder met investeringsmogelijkheden en begeleidt je om de juiste financiering te vinden die bij jouw bedrijf past.

Logo

Wil je meer weten?

088 667 01 00

Oost NL - Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Nederland NV

Over Oost NL

Groot aandeelhouders

©2025 Oost NL

Privacy en Cookiebeleid