Header fallback 1

ARNE

ARNE levert slimme software, waarmee neonatologen op basis van data beslissingen kunnen nemen na de geboorte van een kind. Dit dringt het aantal onbedoelde fouten terug en vergroot de overlevingskans van baby’s die vlak na de geboorte in kritieke toestand verkeren. Met een financiering vanuit ION+ kan ARNE het product verder ontwikkelen en de eerste commerciële tractie realiseren.

In Nederland krijgt één op de tien baby’s ondersteuning bij de ademhaling net na de geboorte en in één procent van de gevallen zijn significante ingrepen nodig. Hiervoor is het ‘Newborn Life Support’ (NLS) protocol opgezet, een instructieoverzicht over hoe te handelen bij baby’s met complicaties na de bevalling. Omdat neonatologen, artsen die zorgen voor zieke of vroeggeboren baby’s, vaak in stressvolle en medisch urgente situaties belangrijke beslissingen moeten nemen, wordt in 55 procent van de gevallen onbedoeld afgeweken van dit NLS-protocol.

Tim Antonius, neonatoloog bij het Radboudumc en trainer van het NLS-protocol, ontwikkelde met zijn team slimme software die de arts helpt beslissingen te nemen op basis van de beschikbare data. Een algoritme bepaalt aan de hand van bepaalde vitale parameters van de pasgeboren baby, zoals hartslag en zuurstofsaturatie, welke stappen de arts het beste kan nemen.

Touchscreen met essentiële informatie van levensbelang

Het NLS-protocol is nu beschikbaar als PDF-document of papieren versie. Een neonatoloog heeft logischerwijs geen tijd om in kritieke situaties zo’n document te doorzoeken. Met de financiering kan ARNE verder met de ontwikkeling van het ‘electronic decision support system’ (eDST), waarmee essentiële informatie op een audiovisuele manier wordt gepresenteerd. Hierdoor heeft de arts zijn of haar handen vrij en is altijd inzichtelijk wat de volgende stap in het NLS-protocol is. De software is te gebruiken via een touchscreen dat op de wagen in de reanimatiekamer bij de verloskamer is geïnstalleerd.

Het ION+ fonds financiert innovaties van mkb-ondernemers in Gelderland, in een fase die banken en andere investeerders als te risicovol beschouwen. Het fonds wordt gevuld door de provincie Gelderland en het Europese subsidieprogramma OP Oost.

OP Oost