Header fallback 1

Flinke stijging van investeringen in ambitieuze bedrijven uit Oost-Nederland door Business Angels Oost NL

In 2023 heeft Business Angels Oost NL - een netwerk van 168 business angels in Oost-Nederland - 16 deals gesloten. Ze koppelden één of meer private investeerders, soms in combinatie met vroege fase fondsen van Oost NL, aan startups met een financieringsbehoefte. Per deal ging het om gemiddeld 700.000 euro. Daarmee werd in totaal 11,5 miljoen euro aan investeringen uitgelokt. Het aantal vrouwelijke angels is vorig jaar met 40% gestegen naar 22.

Infographic BA 2023 zonder logo def.png

Business Angels Oost NL is elke dag actief om ondernemers met ambitie te ondersteunen met kapitaal, kennis en kunde. Het initiatief matcht private investeerders en family offices aan innovatieve ondernemers die op zoek zijn naar financiering.

Ondernemersmentor vergroot kansen op succes

De ondersteuning van het netwerk gaat verder dan alleen de zoektocht naar financiering. Vaak missen ondernemers hulp van iemand die hetzelfde heeft meegemaakt en meedenkt over vervolgstappen en kansen; een ondernemersmentor. Iemand die al zijn ervaringen inzet om een bedrijf te helpen om nog succesvoller te worden en een gezond bedrijf te bouwen.

Binnen Business Angels Oost NL zijn 15 oud-ondernemers als mentor geselecteerd en getraind die een ondernemer als geen ander begrijpen en van A tot Z kunnen begeleiden. In 2023 koppelden het netwerk 8 mentoren als sparringpartner aan ondernemers.

Bart Heuts, projectmanager Business Angels Oost NL: “Koen en ik horen vaak terug van ondernemers dat de ondernemersmentor heel pragmatisch helpt met de groeistappen die lastig te bespreken zijn met de financier. Dat komt mede omdat de mentor een oud-ondernemer is die zelf succesvol een bedrijf heeft opgebouwd en dezelfde uitdagingen heeft meegemaakt.”
 

Minimaster voor business angels

Om kennis optimaal te delen is Business Angels Oost NL vaak aanwezig bij netwerkevenementen. Daarnaast is vorig jaar een opleiding ‘Hoe word je een succesvolle angel’ opgezet samen met angel-syndicaat Arches Capital en Kaasstad Kapitaal. Vanwege groot succes heeft de eerste reeks een vervolg gekregen. Uiteindelijk hebben meer dan 20 angels deelgenomen aan deze mini-masterclasses.

Koen van den Berg, projectmanager Business Angels Oost NL:
“De stap van ondernemer naar angel wordt nogal eens onderschat. Vaak zijn het open deuren, maar die moeten ook worden geopend. Belangrijke vragen om te beantwoorden zijn; ‘Wat is je investeringsstrategie? ‘Hoe zorg je voor een goede funnel aan cases?’ ‘En hoe spreid je je investeringen het best?’ Door deze vraagstukken met concrete voorbeelden te illustreren en praktijkverhalen van collega angels te delen, is er een waardevolle en relevante opleiding neergezet.”

Versterking consortium

Business angels spelen als private investeerders een rol bij het vormen van sterke investeringsconsortia, ook bij investeringen die Oost NL doet vanuit de fondsen onder beheer. In 2023 is het een aantal keer gelukt om op die manier een bedrijf met relevante kennis en funding vooruit te helpen, zoals bij XINTC. Dit hightech bedrijf ontwikkelt en bouwt schaalbare, modulaire elektrolysers voor de productie van groene waterstof. Met de financiering kunnen ze de huidige ontwikkeling voortzetten, de productiefaciliteit opschalen en een verdere aanzet geven aan commerciële projecten, in binnen- en buitenland.

Netwerk durfinvesteerders

Business Angels Oost NL is hét netwerk van particuliere financiers die durven te investeren in ondernemers met ambitie. Ben jij als Gelderse of Overijsselse ondernemer op zoek naar financiering van een betrokken investeerder? Of zoek je een betrokken ondernemersmentor? En zou je daarbij advies kunnen gebruiken van een ervaren (ex-)ondernemer die veel sectorkennis en contacten heeft? Dan is Business Angels Oost NL mogelijk iets voor jou.