
Nieuwe impuls voor circulaire kunststofindustrie: DCPV verbindt kennis, innovatie en praktijk
De kunststofindustrie in Nederland staat aan de vooravond van een transitie: van een lineair naar een circulair model. Op 15 april vond in Zwolle de officiële aftrap plaats van het nieuwe Regiodeal-programma 2025–2027, dat onderdeel is van Dutch Circular Polymer Valley (DCPV). Met financiële steun van het Rijk, de provincie Overijssel, Regio Zwolle én bijdragen van bedrijven en kennisinstellingen, werkt DCPV aan structurele vernieuwing van kunststofketens. Oost NL is één van de betrokken partners.

Van opleiding tot innovatie: de hele keten versterken
DCPV richt zich op het versterken van de gehele kunststofketen – van talentontwikkeling en personeelsinzet tot materiaal- en procesinnovatie en systeemverandering. De samenwerking tussen bedrijven, overheden, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties vormt daarbij het fundament.
“Mooi dat Rijk en regio de kracht (h)erkennen van de samenwerking binnen DCPV. Hun (financiële) steun is belangrijk voor de circulaire transitie van de sector én voor de concurrentiepositie van Nederland,” zegt Martijn Kerssen, projectmanager bij Oost NL.
Investeren in kennis en mensen
Een circulaire kunststofsector vraagt om goed opgeleide vakmensen. DCPV investeert daarom in kennisontwikkeling en scholing:
-
Nieuwe opleidingen en leergangen op mbo-, hbo- en masterniveau (i.s.m. Windesheim en Deltion College)
-
Een trainings- en werknemerspool gericht op kunststofverwerking (i.s.m. Polymer Science Park en RPP Kunststofoplossingen)
-
In-company trainingen en bijscholingstrajecten in samenwerking met bedrijven
Daarnaast zijn communicatie en netwerkvorming onmisbaar. Windesheim en het Polymer Science Park organiseren regelmatig matchmaking-events, kennissessies en andere activiteiten die zorgen voor verbinding, zichtbaarheid en kruisbestuiving tussen projecten.
Praktijkgerichte projecten: Van keteninnovatie tot toepassing
DCPV onderscheidt zich door de focus op toepasbare innovatie. Samen met bedrijven en maatschappelijke partners worden de volgende thema’s aangepakt:
-
Herinrichting van productketens met aandacht voor demontage, recycling en circulair ontwerp van onder meer consumentengoederen, textiel en meubels (i.s.m. Natuur en Milieu Overijssel)
-
Ontwikkeling van biobased en gerecyclede kunststoffen, slimme inzamelsystemen (ROVA) en innovatieve productietechnieken zoals ultrasone matrijzen (Windesheim)
-
Materialen en toepassingen worden getest in sectoren als Bouw & Infra, Landbouw, Consumentengoederen, Verpakkingen en Automotive (PSP)
Regie, samenwerking en borging
De uitvoering van het programma wordt overkoepelend aangestuurd om samenwerking en continuïteit te waarborgen. Oost NL en Polymer Science Park verzorgen gezamenlijk het projectmanagement, de governance en de aansluiting op regionale en (inter)nationale ambities.
Doe mee aan de circulaire kunststoftransitie
Werk je in of met de kunststofindustrie en wil je bijdragen aan een circulaire toekomst? DCPV biedt volop mogelijkheden om mee te doen. Van praktijkgerichte innovatieprojecten tot scholing en netwerkevents: samen maken we de transitie concreet én haalbaar.
Meer weten of meedoen? Neem contact op met Martijn Kerssen of van de andere partners van Dutch Circular Polymer Valley.
Bekijk ook
Oost NL draagt bij aan de Sustainable Development Goals


Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelen bij Oost NL? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief Ontwikkelingen. Je ontvangt 10 keer per jaar een update met nieuws, events en vacatures.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelen bij Oost NL? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief Ontwikkelingen. Je ontvangt 10 keer per jaar een update met nieuws, events en vacatures.