
MNM geeft nieuwe impulsen aan duurzame en slimme productie
Manufacturing NextMaterials (MNM) blijft de grenzen van innovatie verleggen. Twee nieuwe grensoverschrijdende projecten gaan van start en versnellen daarmee de overgang naar slimmere, efficiëntere en duurzamere productie van hoogwaardige componenten.

Beide Nederlands-Duitse initiatieven zijn een schoolvoorbeeld van de missie van het programma: mkb’ers ondersteunen bij het opschalen van prototypes naar testproductie met behulp van slimme materialen en flexibele technologieën.
Opschaling van hydrofoil-productie
De Nederlands-Duitse samenwerking tussen Qconcepts Design & Engineering (Doetinchem, NL) en M.U.H. von der Linden GmbH (Wesel, DE) heeft als doel de hydrofoilmarkt te transformeren. Door de productiecapaciteit te verdrievoudigen en het totaalgewicht van de vaartuigen te verhogen van 175 kg naar 600 kg, opent het consortium de deur naar nieuwe markten in de recreatieve, commerciële en gespecialiseerde transportsector.
Qconcepts brengt diepgaande expertise in lichtgewicht, composiet maritieme onderdelen mee, terwijl Von der Linden geavanceerde composietmaterialen en duurzame processen levert. Hun gezamenlijke kennis versterkt het Nederlands-Duitse innovatienetwerk en onderstreept de waarde van hydrofoiltechnologie als duurzame mobiliteitsoplossing.
Additive manufacturing voor veeleisende sectoren
Een tweede project dat door MNM wordt ondersteund, bundelt de krachten van DOUNA (NL) en FH Münster (DE) om metaalgebaseerde additive manufacturing (AM) te ontwikkelen voor sectoren met hoge eisen, zoals de olie- en gasindustrie. Met de focus op het voorkomen van lekkages door poreusheid in onderdelen. Hoewel AM al gangbaar is in de lucht- en auto-industrie, wordt de technologie nog weinig toegepast in nichemarkten met strenge materiaaleisen. Dit project wil daar verandering in brengen.
FH Münster leidt het ontwerpproces en het metaalprinten, terwijl DOUNA zich richt op de nabewerking en industriële integratie. Samen ontwikkelen zij een volledige AM-procesketen voor een nieuw type materiaal (bijv. 1.0566), met als resultaat sterke, lichte demonstratiecomponenten. De samenwerking vergroot de concurrentiekracht en opent nieuwe markten via een duurzame toepassing van AM-technologie.
Ben jij de volgende MNM-deelnemer?
Is je interesse gewekt door deze projecten en heb je een initiatief dat mogelijk past binnen Manufacturing NextMaterials? En overweeg je samenwerking met een Duitse partner in het programmagebied? Neem dan gerust contact met ons op – wellicht kun je vanaf oktober al van start met je eigen project.
Grensoverschrijdende innovatie, ondersteund door Europa
Deze projecten maken deel uit van het Manufacturing NextMaterials-initiatief binnen het Interreg VI Deutschland-Nederland programma. De uitvoering wordt medegefinancierd door de Europese Unie, het Ministerie van Economische Zaken, MWIKE NRW, MB Niedersachsen en de provincies Drenthe, Flevoland, Fryslân, Gelderland, Groningen, Noord-Brabant en Overijssel.
Samen versterken we innovatie, vergroten we de concurrentiekracht van het mkb en bouwen we aan een slimmere en groenere maakindustrie.
Oost NL draagt bij aan de Sustainable Development Goals

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij Oost NL? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief Ontwikkelingen. Je ontvangt 10 keer per jaar een update met nieuws, events en vacatures.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij Oost NL? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief Ontwikkelingen. Je ontvangt 10 keer per jaar een update met nieuws, events en vacatures.