
De Insectenman/Beetles Beer zet insecten op de kaart
Willem Lieberwirth, bekend als ‘de Insectenman’, promoot insecten als alternatieve eiwittenbron. Gedreven vertelt hij over de vele voordelen van eetbare insecten, en over zijn insectenbier. Ook over coaching via De Startversneller is de ondernemer enthousiast: “Een coach brengt niet alleen kennis, maar ook waardevolle connecties.”

De Startversneller ondersteunt startende ondernemers met een voucher van maximaal €1000,- voor de inzet van een businesscoach. Ook iets voor jou? Lees de voorwaarden op de site van De Startversneller. De Startversneller wordt gefinancierd door de provincie Gelderland en uitgevoerd door Oost NL.
‘Insecten serieus alternatief’
Begonnen als insectenkweker, geeft Willem nu voorlichting over eetbare insecten en organiseert hij proeverijen. Ook runt hij een webshop met insectenproducten en staat hij op evenementen en beurzen. “Ik kan wel vertellen hoe gezond en lekker insecten zijn, maar iedereen moet het zelf proeven. We starten vaak met snacks zoals chips, chocolade-krekels of burgers. Als mensen eenmaal geproefd hebben, verdwijnt het idee van eng of vies. Dan zien ze insecten als een serieus alternatief. Mensen verwachten een rare smaak, maar onze ‘gehakt’balletjes, smaken gewoon zoals je gewend bent. En onze broodjes smaken precies zoals een ‘gewoon’ saucijzenbroodje.”
Insectenbier in de markt zetten
Willem introduceerde nog iets bijzonders: Beetles Beer. Hij zocht iets te drinken voor bij de proeverijen en kwam uit bij een biertje met meelwormextract. Die ontwikkelde hij door tot 4 nieuwe bieren, die niet alleen zijn verrijkt met meelworm maar ieder een eigen samenstelling hebben van meelworm, krekel en sprinkhaan.
Beetles Beer was eerst een kleinschalig Belgisch project, maar in 2023 nam Willem de productie over. Met hulp van De Startversneller wist hij het merk professioneel in de markt te zetten. “Via De Startversneller kreeg ik coaching van David Kleerekoper, die uit de voedingsindustrie komt. Hij hielp ons meer zichtbaarheid te krijgen en landelijk bekender te worden.”
‘Leren strategischer kijken’
Willem kijkt tevreden terug op zijn deelname aan De Startversneller. “We leerden strategischer kijken naar onze markt; coaching hielp ons om nieuwe afzetmarkten te ontdekken. We dachten eerst klein en lokaal, maar leerden breder te kijken. “
De waarde van een ervaren businesscoach bleek belangrijk. “Coaching gaf ons waardevolle inzichten. Een coach brengt niet alleen kennis, maar ook connecties. Een warme introductie bij bedrijven scheelt zoveel. Als een ervaren ondernemer je ergens binnenbrengt, ben je al halverwege. Dat heeft De Startversneller voor ons mogelijk gemaakt.”
Gezond en duurzaam
Insecten worden vaak gepresenteerd als ‘superfood’; dé eiwitbron van de toekomst. Dat is terecht, zegt Willem: “Insecten bevatten nauwelijks koolhydraten, en zitten vol eiwitten, vitaminen, mineralen en omega 3 en 6 vetten. Ook bevat het exoskelet chitine, een krachtige antioxidant.”
“Insecten hebben een veel lagere milieubelasting om te kweken dan de reguliere vleesindustrie heeft. Het waterverbruik om 1 kg insect te kweken ligt honderden keren lager. Omdat insecten koudbloedig zijn en geen eigen verbranding hebben om zichzelf warm te houden ligt de voedsel conversie veel gunstiger. Daar waar je voor één kilo rundvlees circa 10 kilo voer nodig hebt, ligt dat bij insecten tussen 1 á 2 kilo. Ook worden insecten gevoed met de reststromen van de voedingsindustrie waardoor we verspilling tegen gaan. Omdat insecten geen eigen verbranding hebben, verspreiden ze vrijwel geen broeikasgassen. Daarbij kunnen insecten verticaal gekweekt worden waardoor je veel minder ruimte nodig hebt om ze te kweken. Een m2 kan tientallen maal gebruikt worden.
Educatie
De komende jaren wil Willem meer inzetten op evenementen, festivals en horeca om ‘het verhaal van insecten en duurzame voeding verder te verspreiden.’
Daarnaast ziet hij een belangrijke rol voor educatie: “Ik heb een interactief lesprogramma ontwikkeld voor scholen. Kinderen leren over insecten, maken hun eigen insecten-kaasstengel en proeven het resultaat. Helaas hebben scholen vaak geen budget. Een fonds of subsidie zou helpen om dit breder uit te rollen.”
Imago
Er is nog een lange weg te gaan voordat insecten algemeen geaccepteerd zijn als ingrediënt, denkt Willem. “Het imago blijft een drempel. Mensen moeten eraan wennen. Gelukkig groeit de aandacht voor de eiwittransitie. Steeds meer professionals en instituten, zoals Wageningen University & Research, onderzoeken de mogelijkheden. De wetenschap en voedingsindustrie zien steeds meer potentie in insecten. De eerste stappen zijn gezet. Het zou fijn zijn als meer mensen kennis maken met onze heerlijke producten.”
Meer lezen over Beetles Beer: https://beetlesbeer.com/
Meer lezen over de Insectenman: https://de-insectenman.nl/