
KPF FoodPlus
Een kleinprojectenfonds dat zich richt op het ondersteunen van mkb’s in de landbouw- en voedingssector bij het innoveren van hun producten, processen en diensten – met als doel de uitstoot te verminderen.

Het Interreg VI A Kleinprojectenfonds (KPF) FoodPlus is opgezet om de agrifood sector in het Nederlands/Duitse grensgebied te verduurzamen door activiteiten en innovaties te stimuleren die uitstoot van NH3, broeikasgassen en nitraat verminderen. Het project bevordert verduurzaming, innovatie en grensoverschrijdende samenwerking door haalbaarheidsstudies en innovatieprojecten.
De implementatie van innovatieve technologieën en processen zal aanzienlijke uitstootreducties in de productie, diensten en processen van mkb'ers en/of hun afnemers realiseren en bijdragen aan de Europese en regionale klimaatneutraliteitsdoelstellingen.
Projectdoelen en focusgebieden
Het project ondersteunt 65 grensoverstijgende innovatieprojecten en 65 haalbaarheidsstudies die bijdragen aan een sterke reductie van uitstoot van emissies met focus op:
- Verminderen van uitstoot in de agrifoodsector via innovatieprojecten en haalbaarheidsstudies
- Stimuleren van grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederlandse en Duitse mkb-bedrijven
- Bevorderen van product-, proces- en diensteninnovaties gericht op verduurzaming
- Ontwikkelen van schaalbare oplossingen voor de reductie van emissies in productie en verwerking
- Vier thema’s:
Precisielandbouw
Vermindering voedselverspilling en verlies
Circulaire voedselsystemen
Energie-efficiënte voedselproductie
Financiering
KPF FoodPlus wordt gefinancierd vanuit het Interreg VI A-programma Duitsland-Nederland, met cofinanciering van het EFRO, het Ministerie van Economische Zaken, de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen, en diverse Nederlandse provincies (o.a. Drenthe, Flevoland, Fryslân, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant en Overijssel). Totaal budget: € 9,55 miljoen.
Als Oost NL zijn we partner en werken we samen met EDR (leadpartner), TCNN, NOM, ZENIT, LIOF en BOM.

