Ga naar hoofdinhoud
NieuwsEventsWerken bij
Oost NL logo
Oost NL logo

Van winkel naar softwaresysteem: Pantry vindt verdienmodel met Oost NL

Lokaal voedsel lokaal verkopen. Dat is het doel van Pantry. De start-up van de Gelderse ondernemer Lukas Lagerweij timmert aan de weg met hulp van Oost NL. ‘Bij mijn deelname aan het Business Innovation Program Food is mij een enorme spiegel voorgehouden’, zegt Lagerweij.

Wat is het doel van Pantry?

Lukas Lagerweij, founder Pantry: ‘Zo’n zestig procent van de mensen wil hun voedsel lokaal kopen, maar slechts vijf procent doet dat daadwerkelijk. Daar wil Pantry verandering in brengen. Onze oplossing – een systeem met toegangscontrole, inzicht in het assortiment en een ‘kassa’ – maakt het voor boeren en voedselproducenten mogelijk om een onbemande maar veilige streekwinkel op eigen locatie te maken.’

‘Waar ik dacht dat het winkeltje mijn product was, werd dat de techniek erachter’ 

Annemarie van Vilsteren, business developer Oost NL: ‘Pantry is een systeemoplossing voor de korte voedselketen. Uitdagingen in de keten zijn de logistiek, het betalingssysteem, zeven dagen per week open ‘moeten’ zijn en personeel vinden. Pantry haalt dergelijke pijnpunten weg en maakt het makkelijk om lokaal te verkopen en kopen. Bovendien is het concept schaalbaar.’ 

eb250709 wilp pantry420 kopie.jpg

Hoe werkt dat precies?

Lagerweij: ‘Stap één is dat een lokale producent een winkeltje opent. Dat kan op allerlei plekken zijn. In het geval van een boer is het meestal op zijn erf. Daar kan hij zijn eigen producten aanbieden, op een schap dat is voorzien van een QR-code met een prijs per product. De consument kan op de Pantry-app via camerabeelden het aanbod zien. Elke minuut worden de beelden ververst, dus het is altijd actueel.'

'Dezelfde app geeft middels een scanner toegang tot de winkel. Afrekenen gaat via de QR-lezer op de mobiele telefoon van de klant. Zo kunnen producenten hun producten verkopen zonder zelf in de winkel te staan en kunnen consumenten winkelen wanneer ze willen. Pantry levert alle soft- en hardware die nodig is.’

Hoe helpt Oost NL deze innovatie om te groeien?

Van Vilsteren: ‘Ik leerde Lukas en Pantry kennen tijdens het Business Innovation Program Food, waarvan Oost NL het programmamanagement doet. Het idee van het programma is bedrijven met een innovatief idee in de voedseltransitie begeleiden naar marktvalidatie. In die tijd was er al een eerste winkel met de oplossing van Pantry, in Wilp.’

‘Pantry is een systeemoplossing voor de korte voedselketen’ 

Lagerweij: ‘Tijdens het traject is mij een enorme spiegel voorgehouden. Toen was mijn idee nog wat idealistisch; ik zag allemaal streekwinkeltjes voor me, waarin producten van diverse lokale aanbieders werden gecombineerd. Bleek dat één op één producenten helpen om hun eígen winkel te openen, veel sneller ging en dat daar vraag naar was. Dus waar ik eerst dacht dat het winkeltje mijn product was, werd dat de techniek erachter.'

'Vervolgens heb ik bij Oost NL ook gebruikgemaakt van De Startversneller en De Groeiversneller. Ik ben dankzij De Startversneller met een boekhouder aan de slag gegaan, die een exploitatiebegroting heeft gemaakt, als leidraad voor omzetberekening. En via De Groeiversneller kreeg ik een voucher voor de inzet van een financieel adviseur.’

Meer weten over het Business Innovation Program Food?

Meer informatie

In welke fase zit Pantry nu?

Lagerweij: ‘Dankzij Oost NL een stuk verder dan dat ik zonder hun hulp was geweest. Het systeem heeft zich al op meerdere locaties bewezen. Als we dit voor elke boer kunnen doen, ziet het boerenlandschap er over een paar jaar heel anders uit. In de IJsselvallei komen tien Pantry-winkels. Dat is een samenwerking met Local Farmers, een bedrijf dat lokaal geproduceerd voedsel thuisbezorgt. Om het rendabel te maken, hebben zij schaalgrootte nodig, net als wij.'

'Local Farmers gaat producten ophalen bij onze producenten, om ze te plaatsen in de Pantry’s. Én we koppelen ons assortiment aan hun webshop. Win-win. Bovendien werken onze Pantry’s voor hen als bevoorradingshubs.’

eb250709 wilp pantry156 kopie.jpg

Meer informatie

Duurzame voeding
Business Innovation Program Food
Ik zoek financiering voor een innovatief project

Annemarie van Vilsteren

projectmanager Food

06 18 41 67 50

annemarie.vanvilsteren@oostnl.nl

LinkedIn-profiel

Deel deze pagina

Logo

Wil je meer weten?

088 667 01 00

Oost NL -Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Nederland NV

Over Oost NL

Groot aandeelhouders

©2025 Oost NL

Privacy en Cookiebeleid