Oost NL

Spiers New Technologies

Het Amerikaanse bedrijf Spiers New Technologies (SNT) heeft haar Europese productievestiging geopend in Ede, Gelderland. Vanuit de nieuwe locatie levert SNT reparatie- en herstelservices aan batterijen voor automotive OEM-klanten in de snel groeiende Europese markt voor elektrische voertuigen. 

SNT, met de hoofdvestiging in Oklahoma City, is marktleider in het repareren, herstellen en upgraden van dure en complexe batterijen die worden toegepast in (semi) elektrische voertuigen.  Het bedrijf heeft nagenoeg de business en technologie "uitgevonden" om de geavanceerde batterijen die onder garantie in elektrische voertuigen worden verwisseld te diagnosticeren, op te waarderen, te repareren en te herstellen. De batterijen kunnen worden hergebruikt in auto's of krijgen een andere bestemming.

SNT is een geaccrediteerd Tier 1 leverancier voor verschillende automotive OEM-klanten. Missie van het bedrijf is de economische levensduur van batterijen te verlengen en de recylcing kosten te minimaliseren. Daarnaast ontzorgt SNT haar klanten met behulp van traceerbare Life Cycle Management Services, waaronder logistiek stromen en opslag van batterijen.  

Verbeteren van batterij technologie, zorgen om klimaatverandering, de deeleconomie en zelfrijdende voertuigen, allemaal voorbeelden van ontwikkelingen die de elektrificatie van voertuigen inspireren. In de komende 10 jaar gaan elektrische voertuigen een substantieel deel uitmaken van de transport sector. De komende jaren verwacht men een versnelde groei van de verkoop van elektrische voertuigen in Europa vanwege diverse subsidieprogramma's en veranderende voorkeur van de consument. Daarom besloot SNT haar geografische bereik uit te breiden. Sinds de start in 2014 groeide SNT naar 80+ werknemers, werkzaam op vier verschillende locaties in Oklahoma. De nieuwe SNT vestiging in Nederland is naar verwachting volledig operationeel in de tweede helft van 2018. Directeur van de Europese vestiging is Gert-Jan van der Have. Zijn professionele achtergrond ligt in return supply chain management, gevaarlijke goederen en in de recycling industrie,  met specialiteit in recycling van batterijen.

Arnhem Energy Hotspot

Ede grenst aan "Arnhem Energy Hotspot". Dat betekent dat SNT toegang heeft tot het ecosysteem rond duurzame energie (IPKW, Battery Valley) en schone mobiliteit (Clean Mobility Center). Nabijheid van de Hogeschool Arnhem/Nijmegen (HAN Automotive) en verschillende opleidingsinstituten voor beroepsonderwijs zijn belangrijk voor SNT. Toegang tot goed opgeleid personeel is cruciaal om de groei-ambitie te kunnen realiseren. SNT wil daar aan graag bijdragen, door bijvoorbeeld de hoogwaardige kennis van batterijen, gebruikt in elektrische voertuigen, te delen met kennisinstituten. Batterijen die niet meer geschikt zijn voor elektrische voertuigen, gebruikt SNT in bijvoorbeeld laadsystemen of, wanneer dat niet lukt, zorgt SNT voor recycling van de materialen. Daarmee is SNT een goed voorbeeld van een bedrijf actief in de circulaire economie. 

Het "Invest in Holland" netwerk ondersteunde SNT in hun keuze zich te vestigen in Nederland. Deze ondersteuning was een gezamenlijke inspanning van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), Nederland Distributieland (NDL) en Oost NL. Voor de toekomstige groei, is de verwachting dat SNT en Oost NL blijven samenwerken, onder andere op het gebied van innovatie- en opleidingsprogramma's. Met als doel SNT een stevige positie te bieden in Nederland en de provincie Gelderland.

Meer informatie www.spiersnt.com