Pierre Vermeulen

Solease

Solease verhuurt zonnepanelen in plaats van ze te verkopen. Zo kunnen particuliere huiseigenaren op hun eigen dak, zonder flinke investering, toch duurzame energie produceren. Via een investering uit het Innovatie- en Energiefonds Gelderland (IEG) kon Solease haar activiteiten in Gelderland flink uitbreiden. Eind 2020 werd die lening afgelost. Inmiddels is het leaseconcept succesvol uitgerold in Gelderland.

Onderstaande interview vond voor die exit plaats.

Begin je eigen groene energiemaatschappij via Solease BV

Hoe werkt het concept achter Solease BV precies?
Pierre Vermeulen, algemeen directeur van Solease BV: “Wij zorgen er in feite voor dat iedereen op zijn eigen dak zijn eigen kleine, groene energiemaatschappij kan beginnen. Wij kopen de zonnepanelen, die we vervolgens via een leaseconstructie verhuren aan de klant. Je hoeft dan niet zelf te investeren of je zorgen te maken over verzekeringen of eventuele reparaties – dat doen wij allemaal. Voor veel mensen zijn de aanschafkosten voor zonnepanelen te hoog. Door verhuur is het instapbedrag laag en kun je op een goede, financieel haalbare, manier onderdeel zijn van de energietransitie. Ons hele concept is daarbij net zo eenvoudig als het overstappen naar een andere energiemaatschappij. Dat doe je ook, alleen ga je nu naar die van jezelf. Je genereert je eigen energie. Van je eigen dak. Als je wil, is het mogelijk iedere maand alsnog je complete set zonnepanelen definitief over te nemen. Zo houd je controle over de hele situatie. ”

Hoe ben je op het concept achter Solease BV gekomen?
Het idee is ontstaan toen ik voor LeasePlan werkte in India. Het was daar veertig graden en iedere dag stonden in elke kamer airco’s te loeien, die hun stroom haalden van rokende kolencentrales. Ik dacht: dat moet anders kunnen. De zon schijnt daar continu, waarom wek je dan geen energie op met zonnepanelen? Veel mensen hebben er (in India) alleen geen geld voor. Terug in Nederland heb ik daar wat op gevonden. Via een leaseconstructie kan iedereen, of hij of zij nu wel of niet veel geld heeft, zijn eigen duurzame energie produceren.”

Wat is het maatschappelijk belang van Solease BV?
“We kunnen natuurlijk niet blijven leunen op fossiele brandstoffen. Dat weten we al een tijdje. Maar om duurzaamheid een kans te geven, moet het financieel wel rendabel zijn. Als het te veel geld kost of gedoe oplevert, zijn mensen vaak geneigd te denken: laat maar even zitten. Als je die bekende drempels wegneemt, wordt het opeens veel interessanter. En dan geldt: als het mogelijk is de energietransitie te versnellen, waarom zou je het dan niet doen? Die overtuiging heb ik zelf erg sterk. Wij bieden met Solease een goede oplossing.”

Wat hebben jullie met de financiering van Oost NL vanuit het Innovatie- en Energiefonds Gelderland gedaan?
“Wij krijgen de kans om te groeien en zorgen ervoor dat er op meer Gelderse daken zonnepanelen te vinden zijn. Dat doen we ook echt letterlijk. Het geld gaat linea recta naar projecten in de Gelderse regio. Zo spelen we samen een rol in de energietransitie, op plekken waar dat anders niet zou gebeuren. In Nederland staat het concept nog in de kinderschoenen, maar in Amerika is deze leaseconstructie al heel groot.”

Waarom zou je Oost NL aanbevelen?
“Het is van niet te onderschatten waarde hoe belangrijk een regionale speler als Oost NL is. Ik zeg altijd: het is niet zo moeilijk om je volgende ton aan financiering op te halen. Het is veel lastiger om je allereerste ton te krijgen. Ik durf rustig te stellen dat zonder de investering, Solease niet had bestaan in de huidige vorm. We groeien bijna uit ons jasje op kantoor. Dat zegt toch genoeg? En, zeker niet onbelangrijk: Oost NL brengt een enorm netwerk met zich mee. ”

Video impressie