Oost NL

SolarFreezer

SolarFreezer heeft een systeem ontwikkeld waarmee thermische energie opgeslagen kan worden. Met dit innovatieve en duurzame product kunnen huishoudens besparen op hun gasverbruik en wordt CO2-uitstoot verminderd.

SolarFreezer brengt duurzaamheid dicht bij huis

“De aarde is niet van ons. De aarde is van de volgende generatie.” Jacques Mathijsen, general manager van SolarFreezer uit Hengelo, is gepassioneerd. Over duurzaamheid, over nieuwe manieren van CO2-reductie, maar ook over ondernemen. “Het is helemaal niet gek dat je duurzaamheid wil commercialiseren. Anders heeft het überhaupt geen kans.”

Met de SolarFreezer, een nieuw en innovatief systeem waarbij gebruik gemaakt wordt van omgevingstemperatuur om energie op te wekken, hoopt Mathijsen een verandering teweeg te brengen. “We moeten wat nalaten voor onze kleinkinderen. Je kunt het als opa niet maken om tot de conclusie te komen dat je niet hebt bijgedragen aan het milieu.” Oost NL gelooft in de nieuwe duurzame en groene oplossing van de jonge start-up en investeert via het Innovatiefonds Twente. “Zo kunnen we gecontroleerd groeien”, vertelt Mathijsen.

Als het om duurzame energie gaat, heeft iedereen het altijd over zonne-energie en waterkracht. De SolarFreezer is een duurzaam systeem dat beide oplossingen niet per se nodig heeft. Hoe krijgen jullie dat voor elkaar?

Jacques Mathijsen: “Onze technologie maakt gebruik van omgevingstemperatuur, in plaats van direct zonlicht. We installeren zogenoemde thermodynamische panelen, waar we koelgas van -25°C door laten stromen. Dit koelgas wordt verwarmd in de platen door de omgevingstemperatuur. Met behulp van een compressor kunnen we hierna energie terugwinnen, die we gebruiken voor verwarmen en het maken van warm water. Het werkt dus precies omgekeerd als een koelkast.  In Duitsland zijn al soortgelijke oplossingen, maar dan heb je complete tanks in of om je huis staan. Wij maken enkel gebruik van een speciale bufferzak, die je makkelijk kwijt kunt in de kruipruimte onder je huis. De ideeën rondom deze ‘thermodynamica’ bestaan dus al een tijdje, maar het is de combinatie van onderdelen die wij gebruiken die het proces innovatief en uniek maken. Er zijn in Nederland 7 miljoen huizen. Daarvan maakt 98% nog gebruik van aardgas. Dat is veel te veel. Het is niet alleen slecht voor het milieu, maar op termijn ook duurder dan alternatieve oplossingen als de onze.”

We hebben in Nederland 7 miljoen huizen. 98% daarvan maakt gebruik van aardgas. Dat is veel te veel .

Kan iedere huis- of kantoorbezitter een SolarFreezer aanschaffen?

“In principe wel, maar niet ieder huishouden heeft ruimte voor een complete SolarFreezer. Bijvoorbeeld als er überhaupt geen kruipruimte is, om maar wat te noemen. Maar ook daarvoor bedenken we oplossingen. Laatst kregen we het verzoek een boot van warm water te voorzien. Daar was de verwarming al van geregeld, maar het warme water nog niet. Wij kunnen daar, met onze kennis en techniek, dan een duurzame oplossing bouwen. Een soort middenweg: die is nog altijd beter voor het milieu. Wij gaan ook marktgericht te werk. Het verwarmen van een zwembad kost veel energie. Daar is de SolarFreezer ook ideaal voor. We zijn voortdurend bezig met acquisitie om de SolarFreezer ook bij dat soort partijen onder de aandacht te brengen.”

Oost NL komt betrouwbaar over en is een partij die ook naar de mens achter de investering kijkt.

Oost NL heeft via Innovatiefonds Twente geïnvesteerd in SolarFreezer. Wat doen jullie precies met de funding?

“We hebben nu financiële ruimte om met het product de markt op te gaan. Dat doen we wel voorzichtig: we kunnen wel gelijk honderden van die sets aan de man brengen, maar wat als er onverwacht een probleem opduikt? Dan ben je ver van huis. We willen daarom echt gecontroleerd groeien. We hebben als voordeel dat er tegenwoordig bij nieuwbouwprojecten niet altijd een gas-oplossing is bedacht. Het is eerder: ‘Ok, er komt een huis, maar wat gaan we qua energievoorziening doen?’ Wij kunnen daarop inspelen. Ik ben erg tevreden als binnen een jaar tientallen SolarFreezers in gebruik zijn genomen.”

“De samenwerking met Oost NL ook prettig: belangrijkste voordeel is dat Oost NL niet zo ‘hard ‘ te werk gaat als pure private equity-investeerders. Oost NL moet investeren in de regio en houdt rekening met de mens achter de participatie, in plaats van alleen te kijken naar zaken als cashflow en omzet. Samen kunnen we de SolarFreezer tot een succes maken.”