Header fallback 1

SolarDew

In veel westerse landen is schoon drinkwater een vanzelfsprekendheid, maar op vele plekken in de wereld en zeker in afgelegen gebieden is dat vaak niet het geval. SolarDew is in staat schoon en veilig drinkwater te maken uit zeewater, brakwater maar ook uit water wat verontreinigd is met bijvoorbeeld arseen of fluor. Daarvoor maakt SolarDew gebruik van een zeer eenvoudige technologie die enkel gebruik maakt van zonnewarmte en zwaartekracht. Oost NL investeerde vanuit ION+2 in het bedrijf. 

Twee miljard mensen hebben geen toegang tot veilig drinkwater en waterschaarste zal deze situatie in de komende jaren nog complexer maken. De Verenigde Naties verwacht dat in 2030 ongeveer de helft van de wereldbevolking te maken krijgt met waterschaarste. De groeiende wereldbevolking en klimaatverandering zijn belangrijke factoren voor de toenemende waterschaarste.

Water uit verdamping en condensatie

SolarDew heeft een oplossing die zich focust op huishoudens en gemeenschappen, vooral in afgelegen gebieden waar geen of weinig infrastructuur is. Daarvoor maakt het bedrijf gebruik van een innovatieve membraandistillatietechnologie die de natuurlijke processen van verdamping en condensatie optimaliseert met behulp van een uniek membraan.

Het product van SolarDew ziet eruit als een soort zonnepaneel, maar in plaats van zonnestraling om te zetten naar elektriciteit, gebruikt het paneel direct de warmte om drinkwater te produceren. “Bijvoorbeeld zeewater wordt in het systeem gepompt, door de hitte van de zon verdampt het water. Daarbij passeert de waterdamp een membraan waar zouten, zware metalen maar ook virussen en bacteriën niet doorheen kunnen. Het schone water wordt opgevangen en het geconcentreerde vuile water wordt afgevoerd”, legt Alexander van der Kleij, CEO en een van de oprichters van SolarDew, uit. Bijkomend voordeel van SolarDew’s oplossing is dat het gaat om een modulair systeem dat makkelijk schaalbaar is en daarmee geschikt is voor zowel huishoudens als gemeenschappen.

Investering versnelt ontwikkeling

Met de investering van ruim 1 miljoen euro kan SolarDew de laatste stappen zetten om hun product door te ontwikkelen en het gereed maken voor productie. Belangrijke stappen zijn het valideren van het product in het veld. “Met deze investering kunnen we dit jaar een eerste WaterStation bouwen in samenwerking met Ballast Nedam, voor gebruik bij een van hun infrastructuurprojecten in Afrika. Daarnaast zorgt de investering ervoor dat we aanspraak maken op een aanvullende investering vanuit het European Innovation Council”, zegt Van der Kleij.