Oost NL

Snocom

Sneeuw op de platforms zorgt bij drukke luchthavens voor problemen en vertragingen. Dankzij een innovatieve sneeuwruimer van het Nijmeegse Snocom kunnen de platforms sneller, beter en goedkoper sneeuwvrij worden gemaakt.

Deze zogenoemde Snowcuber comprimeert de sneeuw door de lucht eruit te persen. Luchthaven Schiphol heeft de eerste Snowcuber al in gebruik. De gepatenteerde Snowcuber is bedoeld voor het sneeuwruimen van de platforms, waar de passagiers in- en uitstappen, en niet voor de landingsbanen. “Op de landingsbanen wordt de sneeuw weggeblazen. Daar zijn diverse goede systemen voor”, vertelt Henk Arntz, directeur van Snocom en bedenker van de Snowcuber. De platforms zijn veel lastiger sneeuwvrij te maken. Arntz: “Op de platforms is bij drukke luchthavens weinig ruimte om sneeuw te ruimen. Met diverse machines worden de platforms nu schoongeveegd, wordt de sneeuw verzameld en afgevoerd. De Snowcuber kan al die taken alleen én beter uitvoeren. En doordat de sneeuw met een derde wordt gecomprimeerd, hoeft er bovendien minder te worden afgevoerd.”

Opzetten assemblageafdeling

Oost NL investeert in Snocom samen met het Mainport Innovation Fund (MIF) - een samenwerkingsverband van de TU Delft, KLM, Schiphol Group en de Rabobank - en diverse particuliere investeerders. Door de investering kan Arntz in Nijmegen een assemblage-afdeling opzetten om de sneeuwruimers verder te ontwikkelen en aan internationale luchthavens te leveren. Arntz verwacht dat Snocom binnen twee jaar in Nijmegen uitgroeit tot een bedrijf van tien medewerkers, dat aan alle grote Europese luchthavens de Snowcuber levert.