Oost NL

Slimme binnenmoestuin verhoogt welzijn ouderen

Moestuinen binnenshuis blijken een positief effect te hebben op het welzijn van ouderen. Paulien van de Vlasakker, oprichter van Vegger, onderzocht het effect van ‘indoor gardens’ op bewoners van verzorgingstehuizen. “Ouderen voelen zich erg prettig in een groene omgeving en de moestuin haalt vaak mooie herinneringen naar boven uit de tijd dat ze zelf nog een tuin hadden.” Naast herinneringen levert de binnenmoestuin verse gezonde groenten en kruiden op, zoals botersla, peterselie en bieslook. Maar, een moestuin bínnen? Vegger ontwikkelde een smart indoor kweeksysteem waar geen aarde aan te pas komt en bewoners en verzorgers alleen maar hoeven te oogsten. Oost NL ondersteunt Vegger met een voucher van het programma De Groeiversneller, en hielp bij het zoeken naar een nieuwe locatie voor het groeiende bedrijf.

Alleen maar oogsten 

Een binnenmoestuin draagt bij aan een ‘healing environment’ en geeft bewoners van verzorgingstehuizen een goed gevoel en veel vermaak, weet Van de Vlasakker. “Fysiek is het vaak niet meer mogelijk een moestuin te onderhouden. Met ons systeem beleven ze het plezier van een moestuin zonder er iets voor hoeven te doen. Ze kunnen erbij zitten en samen over praten, zelf oogsten én van eten. Zeker nu in coronatijd blijkt dat binnenhuis vermaak heel belangrijk is voor ouderen. En daarbij is het ook nog gewoon mooi om naar te kijken.”

Hydroponische kweekmethode

Het groeiproces is efficiënt, veilig en schoon. “We gebruiken een hydroponische kweekmethode,” legt Van de Vlasakker uit.  “Planten groeien met de wortel in het water en nemen direct voedingstoffen uit het water op. Het kweekproces is heel schoon, zonder pesticiden.” Naast automatische bewatering maakt Vegger gebruik van duurzame ledverlichting: “Het maakt dus niet uit waar ons systeem staat of hangt, het is niet afhankelijk van zonlicht.” Nog een voordeel: Onkruid wieden is niet meer nodig en oogsten kan het hele jaar door. Het systeem is verbonden met een app, daarmee kan Vegger de moestuin op afstand onderhouden.

Succesvolle pilot

Van de Vlasakker studeerde biologische landbouw aan de Wageningen University & Research (WUR) en richtte in 2016 met haar partner Vegger op. “We wilden graag duurzaam lokaal voedsel aanbieden gecombineerd met vergroening in woonruimten, zorgen voor een prettig binnenklimaat.” De eerste jaren gebruikten ze om producten te ontwikkelen en technologieën te testen. “Na het ontwikkelen van ons product, zijn we van start gegaan met projecten in verzorgingstehuizen. De pilot was heel succesvol en nu hebben we al meerdere contracten.”

Verhuizing naar World Food Center

Voorjaar 2020 verhuisde het bedrijf van de Wageningen Campus naar het World Food Center terrein in Ede. “We hadden een grotere ruimte nodig. We zijn nog een startup maar we breiden snel uit. Oost NL heeft ons geholpen met het zoeken van een nieuwe locatie. Gebouw ‘Roots’ is een hele mooie plek en er zitten veel andere startups.”  Vegger kende Oost NL al van onder andere van het acceleratorprogramma StartLife, waarvan de ontwikkelingsmaatschappij partner is.  “Oost NL heeft ons advies gegeven bij ons businessplan, dat was heel prettig.” Ook kende Oost NL Vegger een voucher toe van De Groeiversneller. Vegger gebruikt de groeivoucher voor het inwinnen van advies over het opzetten van een professionele bedrijfsstructuur. Plannen voor de toekomst heeft de jonge ondernemer genoeg: “Voor kantoren en scholen is ons kweeksysteem ook heel interessant!”