Oost NL

QuinteQ

QuinteQ Energy uit Nijmegen heeft een unieke technologie verworven van Boeing voor de opslag van energie in de vorm van een ultra-efficiënt en daardoor economisch vliegwiel. Om haar technologie verder te ontwikkelen ontving QuinteQ in 2021 financiering vanuit het Innovatiefonds ION+, een innovatiefonds voor mkb-ers in Gelderland, dat de overgang naar een koolstofarme economie actief ondersteunt.

De effectieve opslag van energie is een belangrijke voorwaarde voor het slagen van de energietransitie. Overdag wek je meer zonne-energie op dan ’s avonds. En ook windenergie levert niet constant dezelfde hoeveelheid energie terwijl de vraag naar direct beschikbare elektriciteit alleen maar toeneemt. Paul Vosbeek, CEO van QuinteQ: “We kunnen met onze technologie het verschil in vraag en aanbod van energie opvangen. Die ontstaat door de toenemende maar fluctuerende opwek van duurzame energie aan de ene kant, en de vraag anderzijds, zoals het snelladen van auto’s. Een vliegwiel kan helpen om deze pieken en dalen af te vlakken en zo zorg te dragen voor een stabielere en betaalbare energiehuishouding.”

Hogere omloopsnelheid

Het vliegwiel van QuinteQ slaat veel vermogen op. Vosbeek legt uit hoe dat kan: “We hebben een manier gevonden om de omloopsnelheid van het vliegwiel veel groter te maken dan alternatieven die nu op de markt zijn. Het geheim zit in de stabilisatie van rotor van het vliegwiel. Dankzij een geavanceerde combinatie van magnetische velden kunnen we veel hogere snelheden bereiken. Door het volledig ontbreken van wrijving is er nauwelijks verlies van energie. En omdat de technologie in combinatie met batterijen te gebruiken is, kunnen wij niet alleen grote vermogens leveren maar kan de energie ook lang bewaard blijven.” 

De technologie van QuinteQ kan breed worden ingezet. Denk aan de opvang van pieken en dalen in vermogen bij start- en stopsystemen van treinen of laadinfrastructuur voor elektrische bussen. Ook kan het een milieuvriendelijk alternatief zijn voor generatoren als de stroom uitvalt, zoals bij datacenters of ziekenhuizen.